FC Emmen op rapport: 'FC Emmen heeft niks in de eredivisie te zoeken'

Analist Antoine van der Linden zag FC Emmen dinsdagavond dik verliezen van Heracles Almelo (4-0).

,,Terwijl ze best aardig begonnen'', weet de analist. ,,Maar na de eerste tegengoal valt het als een kaartenhuis in elkaar.'' De analist vindt de ploeg van Lukkien eredivisie-onwaardig. ,,Verdedigend is het gewoon te zwak, en aanvallend kunnen ze bijna niks.'' Lukkien ontslaan heeft volgens hem geen zin. ,,Een andere trainer gaat dit ook niet aan de praat krijgen. Ze moeten gewoon vier directe versterkingen halen, dan heb ik er nog vertrouwen in.''

Toch kwam FC Emmen voortvarend uit de startblokken. Verzorgd en opbouwend sterk, oordeelde analist Antoine van der Linden, maar al gauw zag hij ook dat de Drentse eredivisionist nog altijd haar momentjes heeft. Zo stevende Sinan Bakis in de dertiende minuut na balverlies van Sergio Peña alleen af op Dennis Telgenkamp, maar de doelman kwam op tijd uit zijn doel. Tien minuten later was het uit een hoekschop alsnog raak voor de Turkse spits. Telgenkamp bracht in eerste instantie nog redding, maar was kansloos op de rebound.

Dekkingsfout

„Hoe is het mogelijk?”, vroeg Van der Linden zich direct af. „Echt een dekkingsfout. Hier worden afspraken niet nagekomen. Volgens mij stonden Van Rhijn en Araujo daar lucht te dekken.” Voor de zoveelste keer dit seizoen kwamen de mannen van Dick Lukkien op achterstand. Iets waar zij mentaal maar moeilijk mee kunnen omgaan, zo is gebleken. Ook gisteravond ging het vanaf dat moment bergafwaarts. Het was Heracles dat de teugels steeds steviger aantrok en er vlak voor rust zelfs nog een tweede treffer aan toevoegde. Een pass van Silvester van de Water spleet de rechterflank van FC Emmen open en bracht Banis in stelling. De Turk schoof de bal langs Telgenkamp, die hem daar alle gelegenheid toe gaf.

Van der Linden: ,,In de korte hoek moet hij die bal gewoon pakken. Maar die spits wordt ook totaal niet aangepakt op zijn weg naar de goal toe. En dan ook nog vlak voor rust, een heel slecht moment. De tegengoals zijn zó typerend voor het FC Emmen van dit seizoen. Het is verdedigend gewoon niet goed genoeg. Maar ook aanvallend kunnen ze totaal geen vuist maken.”

Nadat hij in de eerste helft noodgedwongen Nick Bakker in het veld had gebracht voor de geblesseerde Glenn Bijl, voerde Lukkien na rust nog twee wissels door. Nikolai Laursen verving Anco Jansen en Lucas Bernadou moest het veld ruimen voor Jari Vlak. Luttele minuten later lag de 22-jarige debutant, die deze week overkwam van FC Volendam, als gevolg van een botsing met het hoofd enige tijd uitgeteld in het eigen strafschopgebied. Een zogeheten pijnlijk welkom in de eredivisie.

Desondanks brachten Vlak, inmiddels weer opgekrabbeld, en Laursen hernieuwde energie in de ploeg. Een kwartier lang leek FC Emmen voorzichtig bij Heracles op de deur te kloppen, zag ook Van der Linden, die desondanks voor het ergste vreesde. Niet geheel ten onrechte, want na ruim een uur diende Heracles de Emmenaren de genadeklap toe, voor zover dat niet al het geval was. Het was Banis die de bal enigszins gelukkig voor zijn voeten kreeg en Telgenkamp voor de derde keer verschalkte. Vanaf dat moment deelde Heracles in eigen huis de lakens uit. Uiteindelijk werd het zelfs nog 4-0 door een doelpunt van Rai Vloet.