Amazone Katrin van Opijnen-Hagemann uit Oosterhesselen: ‘Een dag zonder paard is een dag niet geleefd’

„Een dag zonder paard is een dag niet geleefd.” Katrin van Opijnen-Hagemann uit Oosterhesselen steekt haar onblusbare passie voor de paardensport niet onder stoelen of banken.

Haar accent verraadt de Duitse roots. Twintig jaar geleden is Katrin voor werk en de liefde vanuit het voormalig Oost-Duitsland naar Zuidoost-Drenthe verhuisd. De liefde en passie voor paarden verhuisde mee. De 49-jarige amazone liep hier niet alleen haar grote liefde Jasper van Opijnen tegen het lijf, maar ook het paard van haar dromen: Guessol-River.

Inmiddels lijkt Katrin van Opijnen-Hagemann aan haar tweede jeugd bezig. Vier keer in de week haalt ze tijdens trainingen het beste uit de goed springende zevenjarige ruin Guessol-River naar boven. „Ik heb nog steeds de drive om binnen de paardensport in wedstrijdverband iets moois neer te zetten. Dat is ook de reden dat ik nog steeds zo fanatiek ben”, zegt Van Opijnen, die secretaris is van rij- en ponyvereniging De Alterbergruiters in Zweeloo.

Ze heeft de mooie stoere Guessol-River zelf opgeleid. „De communicatie tussen ons is heel fascinerend. Amazone en paard moeten het vertrouwen in elkaar winnen en dan blijkt er veel mogelijk. Na vier intensieve opleidingsjaren vertrouwen we blindelings op elkaar. Als ik op het zadel zit ben ik helemaal één met het paard en vergeet alles om me heen. Een geweldige beleving.”

Kringwedstrijden

Het uiteindelijke doel van alle trainingsarbeid is om deel te nemen aan kringwedstrijden in de provincie. „Ik probeer komend jaar te debuteren tijdens een spring- en dressuurwedstrijd. Dit zou al een overwinning op mezelf zijn. Het is niet mijn doel om elke week een wedstrijd te rijden, maar wel regelmatig actief te zijn bij regionale en districtswedstrijden.”

Het begon voor Katrin allemaal in het voormalig Oost-Duitsland. Ze groeide op in het kleine plattelandsdorpje Klietz, in de regio Sachsen-Anhalt. Via een sportstimuleringsprogramma op school kreeg ze gratis paardrijlessen aangeboden. „Al snel daarna nam ik met veel plezier en fanatisme aan spring- en dressuurwedstrijden deel.” Katrin was geen groot talent, maar doorzettingsvermogen zorgde ervoor dat ze stevig in het zadel zat.

Stroomversnelling

Na de verhuizing in 2000 naar Zuidoost-Drenthe - eerst Sleen en later Oosterhesselen - kwam alles in een stroomversnelling. „Tijdens een merriekeuring kwam ik in contact met Albert Renting.” De inwoner van Zweeloo heeft niet alleen een groot hart voor paarden, maar heeft ook veel kennis in huis. „Albert bood mij de faciliteiten en daar heb ik in mijn ontwikkeling veel baat bij gehad.”