Juist nu: Het bewezen belang van een goede powernap

Aangeboden door: prominent.nu

Een powernap is niet alleen ontzettend fijn als je moe bent. Een kort slaapje helpt je ook je geest fris te houden, je creativiteit te bevorderen en maakt je intelligenter, blijkt uit verschillende onderzoeken. Lees verder en ontdek de voordelen van powernaps en hoe je alles uit je powernap haalt!

Als je moe bent, ervaar je vast ook dat je je minder goed kunt focussen en je creativiteit minder wordt. Daarvoor is de powernap een goed 'medicijn'. Je hoofd raakt namelijk 'vol' als je iets nieuws leert en je hebt slaap nodig om je hoofd weer leeg te maken. Daarom gaat bijvoorbeeld het leren bespelen van een muziekinstrument of het schrijven van een blog beter na een dutje.

Meer energie door een powernap

Een powernap heet niet voor niets een powernap, je kunt er daarna namelijk weer tegen aan! Een korte slaap in een lekkere relaxstoel of op de bank zorgt er onder andere voor dat je je weer energiek voelt en energie hebt voor de taken die voor je liggen. Als je stress hebt, is een powernap ook een prima medicijn! Het kan zelfs een burn out voorkomen, blijkt uit neurologisch onderzoek van het Amerikaanse National Institute of Mental Health (NIMH).

Alerter, minder stress en helder denken

Moet je je concentreren tijdens je werk, dan zou een kort slaapje tijdens je werkdag ook zeer welkom zijn. Als je moe bent, is het moeilijker om goed werk af te leveren. Een nacht doorstuderen om een examen te halen, zorgt bijvoorbeeld voor lagere cijfers, blijkt uit een onderzoek van St. Lawrence University. Je geheugen werkt sneller als je uitgerust bent, wat een positief effect heeft op je werktempo en snelheid van denken. Je bent namelijk alerter, minder snel gestrest en je denkt helderder.

De perfecte powernap

Een powernap van tien tot twintig minuten is al goed om je energieker te voelen. Professor Mednick van de Universiteit van Californië doet onderzoek naar powernaps en onderscheidt per lengte van je dutje de verschillende eigenschappen en uitwerkingen:

10 & 20 minuten

Een ideale lengte als je alerter en energieker wilt zijn. Je blijft in een lichte slaap, waardoor je daarna snel weer up and running bent. Je hoeft hiervoor echt niet naar bed te gaan. Ga gewoon even lekker liggen in je draaifauteuil of op de bank. Het kan zelfs op je bureaustoel!

30 minuten

Als je een dutje doet van zo’n dertig minuten, voel je je daarna waarschijnlijk wat groggy en katerig, iets dat 'sleep inertia' heet. Dit gevoel kan zo'n 15 tot 30 minuten aanhouden, maar daarna doen de herstellende effecten van het dutje z'n intrede.

60 minuten

Zestig minuten is de beste lengte van een powernap voor de verbetering van je geheugen. Je bereikt tijdens dit uur de staat van de diepste slaap, wat wel inhoudt dat je je wat versuft voelt als je wakker wordt.

90 minuten

Door negentig minuten te slapen, doorga je een volledige sleepcyclus, met de lichtere en diepe niveaus. Dit zorgt ervoor dat je geheugen beter functioneert en voor meer creativiteit. Na een dutje van deze lengte heb je geen last van sleep inertia, waardoor het makkelijker is om wakker te worden.

De juiste houding in je relaxstoel of bank

Goed kunnen zitten en een goede zithouding aannemen vormen belangrijke voorwaarden om een lekker dutje te kunnen doen. Een goede zitanalyse laten uitvoeren bij bijvoorbeeld de Prominent winkel in Emmen geeft al veel inzichten over de optimale zithouding voor jouw lichaam. Je wilt immers niet wakker worden met stijve spieren en kramp. Deze winkel biedt daarnaast een groot aanbod aan relaxstoelen en banken met tal van aanvullende relaxopties, zoals stoelverwarming, verstelbare leuningen en zelfs massagefuncties. Veel succes met je powernaps!