FC Emmen is grote broer FC Groningen de baas in bekerderby (FOTO's)

FC Emmen heeft dinsdagavond het bekerduel tegen FC Groningen met 2-1 gewonnen. De eerste overwinning dit seizoen is een flinke opsteker voor de formatie van trainer Dick Lukkien.

Lukkien moest in de aanloop naar het eerste fluitsignaal van Kevin Blom nog flink puzzelen om een goede formatie op papier te krijgen. De grootste aderlating was wel het gemis van topscorer Michael de Leeuw, die nog te veel last had van een botsing tegen ADO Den Haag van afgelopen weekend. Donis Avdijaj mocht opdraven als zijn vervanger en kreeg een helft speeltijd, maar wist daarin geen potten te breken. Ook Nick Bakker moest verstek laten gaan na een tik op zijn knie tegen de Hagenaars. Keziah Veendorp stond op zijn plek en zou een belangrijke rol opeisen.

FC Emmen fris uit de startblokken

Ondanks de mutaties schoot FC Emmen fris uit de startblokken tegen FC Groningen. De thuisploeg eiste het grootste deel van het balbezit op, ook oogluikend toegestaan door FC Groningen. De Emmenaren peurden er enkele mogelijkheden uit. Zo nam Veendorp het doel van de gasten na zes minuten onder vuur. Tot twee keer toe schoot de verdediger een kanonskogel af. Ook rechtsback Ricardo van Rhijn kwam na een klein half uurtje nog tot een prima poging namens de Emmenaren, maar zijn schot ging voorlangs.

Het was precies het moment waarop FC Groningen bloed rook en razendsnel omschakelde. Bij afwezigheid van Van Rhijn rolden de Groningers via Ko Itakura in hoog tempo een aanval uit over de linkerflank. Daar stond de geslepen vleugelverdediger Bart van Hintum klaar om de bal in één keer voor te geven op spits Jørgen Strand Larsen. Die zag zijn inzet in eerste instantie nog gekeerd door Dennis Telgenkamp, die voor de gelegenheid weer eens van de bank was gekomen. In tweede instantie moest de Emmer goalie alsnog zijn meerdere erkennen in Ramon Lundqvist, die de rebound tegen de touwen schoot: 0-1.

Jansen wilde een strafschop

Lukkien bracht aan het begin van de tweede helft met Anco Jansen en Lentini Caciano vers aanvalsbloed in en dat zette na een kwartier zoden aan de dijk. Eigenlijk had de thuisclub al eerder iets verdiend, toen de doorgebroken Jansen werd vastgehouden door Matusiwa. Blom had naar de stip kunnen wijzen, maar maande tot doorspelen. Niettemin namen de Drenten het initiatief volledig over en kwamen even later terecht op gelijke hoogte. Met een schitterende lange bal zette Veendorp zijn ploeggenoot Glenn Bijl vrij voor Padt. De tot middenvelder gepromoveerde rechtsback maakte het vakkundig af: 1-1.

Nu was het FC Emmen dat bloed rook en dan met name Jansen, die getergd was door de niet gegeven penalty. De Messi van de Meerdijk haalde zijn gram door een fout van Padt keihard af te straffen. De Groninger doelman verspeelde de bal zomaar in het eigen strafschopgebied. Jansen pikte de bal op en drukte behendig en accuraat af in de verre hoek.

In de slotfase van de wedstrijd kregen beide ploegen nog grote kansen. FC Emmen opnieuw via Jansen en FC Groningen met een afstandsschot van Sam Schreck, maar de Emmenaren zich de stunt niet meer afpakken.