Bridgeclub Lodgi houdt kaarten eerst op zak

Bij bridgeclub Lodgi houden ze de kaarten voorlopig op zak. De leden van de 83-jarige bridgeclub uit Zweeloo willen de draad graag weer oppakken, maar volgens het bestuur is veilig en verantwoord bridgen in deze coronatijd te complex.

„We zijn uit voorzorg dan ook niet aan het nieuwe seizoen begonnen. We wilden eerst even afwachten hoe alle coronamaatregelen zouden uitpakken. Dat is achteraf een verstandig besluit geweest”, zegt secretaris Simone Meijer. Liefhebbers verplaatsen het moeilijke spel van bieden en afspelen nu naar de online-platforms.

Bridgeverenigingen die wel van start gingen, moesten veelal uitwijken naar een andere locatie om zo aan de 1,5 meter afstand te kunnen voldoen. „We hebber er goed aangedaan om de clubactiviteiten op te schorten. Om aan alle veiligheidsregels te kunnen voldoen moest er simpelweg te veel geregeld worden. Alles moest geregistreerd worden en bovendien moesten we ook aan tal van voorschriften voldoen.”

In theorie zijn er volgens Simone Meijer na eventuele versoepeling van de maatregelen wel mogelijkheden, maar de praktijk is weerbarstiger. „Teamsporten mochten aanvankelijk met maximaal vier personen worden beoefend. Bij bridge zitten er vier spelers aan iedere tafel, maar toch relatief gezien vrij dicht bij elkaar. Je kunt wel experimenteren met schermen van plexiglas tussen de spelers, maar wij willen geen enkel risico lopen en volgen hierin ook de richtlijn van de Nederlandse Bridge Bond.”

Missen

Simone Meijer merkt dat de leden van de bridgeclub de spelavonden echt missen. „Ik heb meerdere mailtjes van de leden ontvangen. Velen zijn al lang aan onze club verbonden en hebben elkaar soms nu al maanden niet gezien. We zijn een hechte club en het bridgen is niet alleen een spelletje, maar het is ook een sociaal gebeuren.”

Juist in het najaar is Lodgi (Lichamelijke Ontspanning door Geestelijke Inspanning) met het denkspel actief, maar gelukkig kunnen de bridgers nog wel terecht op internet. „Je ziet dat er een behoorlijke toename is van het aantal bridgers die via diverse platforms op internet actief zijn. Het is in deze bijzondere tijd een prima alternatief en een mooie tijdsinvulling. Het geeft je brein toch een actieve impuls”, laat Simone Meijer weten.

Het is volgens haar lastig te zeggen wanneer Lodgi de draad weer kan oppakken. „Er lijkt voorlopig nog geen sprake van enige versoepeling. We moeten dus even geduld betrachten.”

Kijk voor meer clubinformatie op de site www.lodgi.nl.