Mediahuis mag uitgever NDC mediagroep overnemen, ACM geeft fiat

De Belgische uitgeverij Mediahuis mag NDC mediagroep, de uitgever van onder meer Dagblad van het Noorden, Emmer Courant en Coevorder Courant, overnemen. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft dit maandag bepaald.

Er blijft na de overname voldoende concurrentie over in het medialandschap, oordeelt de toezichthouder. ,,NDC is een relatief kleine speler op de dagbladenmarkt. De overname heeft geen gevolgen voor lezers en zal geen negatieve gevolgen hebben op de prijs, kwaliteit en innovatie in de sector’’, verklaart de ACM.

,,Ook op de advertentiemarkt blijft er voldoende concurrentie. Partijen hebben toegezegd de bezorging van ochtendbladen van andere dagbladuitgevers zonder eigen distributienetwerk te (blijven) uitvoeren tegen redelijke tarieven.’’

NRC en de Telegraaf

NDC mediagroep is uitgever van onder meer de Leeuwarder Courant, het Friesch Dagblad, het Dagblad van het Noorden en tientallen huis-aan-huisbladen en nieuwsbladen. In totaal zijn er zestig merken, deels digitaal. Het bedrijf is nu nog in handen van FB Oranjewoud en Je Maintaindrai Fonds.

Mediahuis is actief met titels als NRC Handelsblad, De Standaard, de Telegraaf, Noordhollands Dagblad, Leidsch Dagblad en Haarlems Dagblad. Het aantal dagbladtitels van Mediahuis komt met de jongste aankoop op bijna 25.