Ballonvaarder Roy Gommer na turbulent seizoen weer in rustig vaarwater

Ballonvaarder Roy Gommer is na een turbulent verlopen seizoen weer in rustig vaarwater terechtgekomen. Het schrappen van het WK Ballonvaren in Slovenië had de 26-jarige Dalenaar al wel ingecalculeerd, maar gelukkig kon de pleziervaart in juli worden hervat. „Dat leverde toch nog ruim vijftig vluchten op.”

Het EK 2021 is nu de stip aan de horizon. Het WK in Slovenië is twee jaar opgeschoven. „Uiteraard hopen we dat het NK en EK komend jaar door kunnen gaan, maar sowieso één wedstrijd zou al fijn zijn”, klinkt Gommer veelzeggend, die inmiddels weer snakt naar een herstart van de officiële wedstrijden.

Het vaarseizoen start voor de ballonvaarder normaal gesproken in april, maar dit voorjaar bleef het door de coronacrisis stil in de lucht. „Ik mocht wel solo vliegen en maakte zo in ieder geval voldoende trainingsuren. In juli kregen we gelukkig groen licht om ook de commerciële ballonvaart weer op te starten. En dankzij de vele zomerse avonden hebben we met de passagiersvaarten een behoorlijke inhaalslag weten te maken. Onder normale omstandigheden hadden we naar schatting tachtig ballonvaarten gemaakt, maar met ruim vijftig kunnen we tevreden zijn”, zegt Gommer.

Creativiteit

De Daler ballonvaarder moest alles wel met de nodige creativiteit gestalte geven. „Er is een protocol opgesteld om zo tegemoet te komen aan de regels die het RIVM heeft opgesteld. Met de nodige concessies is het uitvoerbaar, maar het allerbelangrijkste is dat we weer de lucht in kunnen.”

Roy Gommer, die in het dagelijks leven werkzaam is als adviseur bij een onderzoeks- en adviesbureau, had de wind de afgelopen jaren duidelijk in de rug. Hij heeft inmiddels meer dan 375 vlieguren en ruim 300 ballonvaarten achter zijn naam staan. Hij heeft zich in een kort tijdsbestek bij de beste ballonvaarders van Nederland geschaard. Door zijn prestaties had Gommer zich gekwalificeerd voor deelname aan het WK in Slovenië, dat in september zou worden georganiseerd.

Roy Gommer, die zeven jaar geleden zijn brevet in de wacht sleepte, neemt deel aan wedstrijden en organiseert recreatieve vluchten. „Ik vind beide erg leuk om te doen en het blijft altijd weer een unieke belevenis. Hopelijk kunnen de passagiers daar direct vanaf de start van het seizoen 2021 weer volop van genieten.”