Fysiotherapeut Patrick Hageman van vv Raptim: ‘Elke sporter heeft een perspectief nodig om voor te trainen’

De amateurcompetities liggen voorlopig stil en begeleide groepstrainingen op de sportcomplexen worden door de stringente regelgeving vrijwel onmogelijk gemaakt.

Voor fysiotherapeut en hersteltrainer Patrick Hageman van de Coevorder voetbalvereniging Raptim - koploper in de derde klasse C - is er voldoende stof tot nadenken. „Iedere sporter heeft een perspectief nodig om voor te trainen. Dat is nu redelijk ingewikkeld, want we weten niet wanneer we weer aan de bak mogen.”

Samen met verzorger Rob Zandkamp en trainer Jan Wielink buigt de 41-jarige Coevordenaar zich over de vraag wat er in deze sportloze periode nodig is voor de hoofdmacht van Raptim om op een verantwoorde wijze fysiek en mentaal fit te blijven. „Het is lastig om spelers specifieke trainingsschema’s mee te geven, simpelweg omdat we geen zekerheid hebben wanneer de competities weer worden hervat”, zegt Hageman.

Seniorenteams mogen weliswaar in meerdere groepjes van vier tegelijk trainen op één veld, maar dan nog blijft het improviseren. „De onderlinge 1,5 meter afstand moet altijd in acht worden genomen. Spelers moeten zoveel mogelijk in vaste samenstelling trainen en dat alles bij elkaar maakt voetbalspecifieke trainingen knap ingewikkeld.”

Intervaltrainingen

Bij het individueel trainingsprogramma noemt Hageman hardlopen als een voor de hand liggend alternatief, maar dat moet volgens hem dan wel gedoseerd gebeuren. „Een duidelijke opbouw is essentieel. Een duurloop is prima voor het behoud van de basisconditie, maar tijdens het voetbalspel spreken de spelers een ander energiesysteem aan. Daarom is het van belang om ook intervaltrainingen - in combinatie met het nodige sprintwerk - in het programma op te nemen. Bij voetbalspecifieke oefenstof moet verder veel accent worden gelegd op het wenden en keren. Bovendien doen kracht- en stabiliteitsoefeningen - zoals core stability - het altijd goed.”

Patrick Hageman hamert dus op zoveel mogelijk voetbalgerelateerde oefenstof om zo wedstrijdfit te blijven. „Het gaat er nu vooral om dat de spelers zelf hun basisconditie in stand houden en dat wij als staf proberen ervoor te zorgen dat er voor hen voldoende uitdaging blijft.”

Minstens zo belangrijk noemt Hageman de aandacht voor het teamgevoel en het mentale aspect. „Het ritme en de sfeer rondom voetbal ontbreken. Spelers en staf zien elkaar doorgaans drie keer per week op de club en nu is alles op afstand. Je hebt uiteraard de groepsapp en je belt, maar het sociaal contact ontbreekt. De club is toch onderdeel van ons leven en dat moeten we nu even loslaten, maar aan de andere kant moeten we ons ook weer opladen voor de herstart.”

Vertrouwen

Patrick Hageman kent de spelersgroep van Raptim als zijn eigen broekzak en heeft er alle vertrouwen in dat de selectie deze periode goed zal doorstaan. „Het zijn jonge enthousiaste gasten en zeker volwassen. Ze kunnen de verantwoordelijk aan om vanuit zichzelf fit te blijven. We zijn momenteel met de staf en het bestuur in overleg op welke manier we de komende tijd de begeleiding van de groep vorm kunnen en mogen even. Het belangrijkste aspect is dat deze aanpak gedragen wordt door de spelersgroep.”

Inmiddels is Hageman bij Raptim al weer aan zijn negentiende seizoen als verzorger en fysiotherapeut bezig. Een job die hij samen met Rob Zandkamp uitvoert. Zandkamp werkt als bewegingsagoog in het revalidatiecentrum Het Roessingh in Enschede en Hageman is werkzaam als fysiotherapeut in het Saxenburgh Medisch Centrum Hardenberg.

Vanuit zijn dagelijkse werkzaamheden in het ziekenhuis had Hageman begin deze maand al een voorgevoel dat de amateursport weer pas op de plaats zou moeten maken. „Het aantal besmettingen liep gestaag op en dan is er op een gegeven moment geen houden meer aan. Het voelt als dansen op een vulkaan en dat geeft geen fijn gevoel. We moeten alles doen om de gezondheidszorg zoveel mogelijk te ontlasten. Sport - hoe belangrijk ook - staat nu even op het tweede plan.”

In het gunstigste geval hervat Raptim vanaf 11 november de trainingen, als het sein door Den Haag tenminste op groen wordt gezet. Op zondag 22 november staat op de Klinkenvlier de topper tegen Gieten op de rol. „Het is allemaal nog speculatief, maar uiteraard hopen we dat de bal snel weer gaat rollen”, besluit Hageman.