Voetbalforens Thijs Nijland uit Aalden laat ASVB niet zomaar los

Voetbalforens en tevens allround verdediger. Thijs Nijland uit Aalden kijkt op het voetbalveld niet op een meter meer of minder, maar ook wat reisafstanden betreft neemt de geboren en getogen Oost-Groninger het niet zo nauw. Gedreven door een sterke motivatie pendelt Nijland wekelijks honderden kilometers naar zijn werk bij Defensie in Havelte én naar zijn favoriete club ASVB uit Blijham.

In deze sportloze tijd is het even geen rennen en vliegen om vanuit Aalden - waar hij sinds vorig jaar met zijn vriendin Willemien Vugteveen is neergestreken - op tijd bij de trainingen en wedstrijden in Blijham aanwezig te zijn. ,,ASVB laat me niet los, het is mijn club. We zijn een hechte vriendenploeg.”

Er is meer dan dat, want ook het gezin van Thijs Nijland staat pal achter de club. ,,Mijn ouders Peter en Jolanda staan iedere wedstrijd als supporters langs de lijn. Broer Bas woont in Zuidlaren, maar blijft eveneens aan ASVB verbonden. Zus Roos neemt bij de hoofdmacht regelmatig de honneurs als verzorger waar." Last but not least: vriendin Willemien komt ook uit een fanatiek voetbalnest. De speelster van vv Sweel reist zondags als trouwe supporter vaak mee naar de thuis- en uitwedstrijden.

Koffiedik kijken

De clubliefde voor ASVB wil Nijland van de andere kant ook wel iets relativeren. ,,Het moet qua tijd en privéleven uiteraard wel te behappen zijn. Vooralsnog is dat zo, maar ik bekijk het wel van seizoen tot seizoen.” Het feit dat Nijland iedere dinsdagavond meetraint met vv Sweel is nog geen teken aan de wand: ,,Nee, dat is puur om praktische reden. Ik heb met ASVB-trainer Jordin Louwes de afspraak gemaakt om een keer per week in Zweeloo te trainen en op donderdagavond sta ik op het veld in Blijham. Zo is het allemaal goed te combineren. Ik ben blij dat vv Sweel mij deze gelegenheid heeft geboden. Of ik op termijn de stap naar de Zweeler voetbalclub maak? Dat is nog echt koffiekdik kijken”, zegt Nijland, die afgelopen maand zijn opleiding aan de Koninklijke Militaire School in Ermelo met goed gevolg heeft afgerond. Hij maakt deel uit van 44e Pantser Infanterie in Havelte.

Karakter en verdedigende kwaliteiten

Thijs Nijland was amper vijf jaar oud toen hij zich in het shirt van ASVB hees. Inmiddels is hij aan zijn tiende seizoen in de hoofdmacht bezig. Een speler met karakter en verdedigende kwaliteiten. ,,In de achterste linie ben ik in mijn element. Dat is duidelijk beter dan mijn aanvallende kwaliteiten en passeerbewegingen.”

In het vroegtijdig beëindigde seizoen 2019/2020 stond Nijland er met ASVB niet bijster goed voor, maar bleef degradatie de Witte Muizen gelukkig bespaard. ,,Dit seizoen zijn we in de breedte met aanwinsten van het naburige WVV, Bellingwolde, Wildervank en The Knickerbockers behoorlijk versterkt. Met vier punten uit vier duels staan we voorlopig in de middenmoot, maar de subtop van de 2e klasse L moet haalbaar zijn. De laatste wedstrijd tegen Veendam 1894 (2-5) gaf veel vertrouwen. De competitie is nu aan banden gelegd en het is onzekerheid troef. Het is te hopen dat we op zondag 22 november – uit tegen het stad-Groninger FC Lewenborg – weer een herstart kunnen beleven. Ik mis het voetbal, mijn voetbalvrienden en de clubsfeer bij ASVB.”