Stedelijk Museum Coevorden annuleert optocht het IJzerkoekenoproer

In verband met het coronavirus heeft het Stedelijk Museum Coevorden besloten om de optocht het IJzerkoekenoproep niet plaats te laten vinden.

De optocht zou op zaterdag 19 december plaatsvinden. In plaats van de optocht houdt het museum verschillende andere, coronaproof activiteiten.

Wat is het IJzerkoekenoproer?

Het IJzerkoekenoproer was een volksopstand die plaatsvond in Coevorden, op 22 december 1770. De opstand ontstond nadat de lokale bestuurders het verboden om rond te gaan met IJzerkoeken. Dit leidde tot grote verontwaariding bij de inwoners van Coevorden die onder leiding van de ijzerkoekbaksters in grote getale naar het Raadhuis van Coevorden trokken. Op het raadhuis besloot de magistraat onder grote druk uiteindelijk om het verbod op de rondgang met de ijzerkoeken in te trekken.

Speurtocht

Zo kunnen kinderen meedoen aan een een IJzerkoekenspeurtocht in het centrum van Coevorden. ‘Aan de hand van raadsels, objecten en letters in winkels en etalages vinden de kinderen aanwijzingen, die leiden naar het juiste antwoord,’ vertelt Melissa Luisman van het Stedelijk Museum Coevorden. ‘De speurtocht eindigt bij Het Arsenaal, waar de deelnemers een prijsje kunnen ophalen.’

Vanaf 8 november is in het Stedelijk Museum Coevorden een tentoonstelling te zien van de Rotterdamse kunstenaar Hans Muller. Voor de museumdirectie maakte Muller een ontwerp voor een nieuw IJzerkoekenijzer. Geïnteresseerden die de tentoonstelling willen bekijken, moeten reserveren. Dragen van een mondkapje is verplicht.