Veel emoties bij actie Soep op de stoep

Bij veel alleenstaande en soms eenzame inwoners in de dorpen van de gemeente Borger-Odoorn kwamen afgelopen zaterdag de tranen toen ze tot hun grote verrassing een kop snert en roggebrood met spek voor de deur zagen staan.

In het kader van de spontane actie ‘Soep op de stoep’, werden 550 adressen in elf dorpen in de gemeente bezocht waarvan bekend was dat er alleenstaande of eenzame mensen wonen. Bij zowel ouderen als jongeren werd aangebeld.

Maatschappelijk werker Bas Scholte Aalbes, bedenker van de actie, nam acht dagen eerder contact op met Ankie Huijing en Daan Hooiveld met het idee om in deze coronatijd iets voor de maatschappij te betekenen. Zij waren meteen enthousiast en nadat contact was gezocht met kerken, dorpsbelangen, de politiek en de gemeente gingen zaterdag 24 vrijwilligers in zes groepjes van vier tussen elf en twee uur op pad om aan te bellen bij de 550 adressen.

Coronaregels in acht genomen

,,We hebben tijdens de actie alle coronaregels in acht genomen”, vertelt Scholte Aalbes. ,,We hebben de soep, roggebrood en spek op de stoep gezet daarna aangebeld en zijn drie meter achteruit gestapt. Na de eerste verrassing en verbazing hebben we ook gevraagd of we verder ook nog iets voor ze konden doen en of ze ergens tegenaan liepen. Daar kunnen we nog een vervolg aan geven.”

De actie was overigens niet van tevoren aangekondigd. Niemand wist ervan. Burgemeester Jan Seton gaf zaterdag het digitale startsein voor de actie. Hij noemde 'Soep op de stoep' een mooie aanvulling op de actie 'Drenten voor elkaar'. De soep werd gekookt door meewerkende restaurants en particulieren en tal van plaatselijke ondernemers steunden de actie. ,,We kijken hier met een goed gevoel op terug”, zeggen Scholte Aalbes, Huijng en Hooiveld. ,,Kijk om je heen of er alleenstaande of eenzame mensen in de buurt wonen en breng eens een kopje soep of een koekje langs. Iedereen kan een steuntje in de rug gebruiken.”