Financieel zwaar weer op komst voor stichting Leergeld

Stichting Leergeld Emmen maakt zich op voor financieel zwaar weer omdat ze vanaf volgend jaar én 17.000 euro minder subsidie van de gemeente krijgt en verwacht dat er door de coronacrisis minder giften vanuit het bedrijfsleven binnenkomen. Volgens voorzitter Arjen Mewe van Leergeld zijn ingrijpende bezuinigingen onvermijdelijk.

Leergeld zorgt ervoor dat kinderen van 4 tot 18 jaar uit gezinnen met een minimuminkomen mee kunnen doen met bijvoorbeeld een schoolreisje, schoolkamp of muziekles. Voor activiteiten op het terrein van sport en cultuur wordt eveneens vaak ondersteuning gegeven. Ook die broodnodige computer of nieuwe fiets komt er dankzij Leergeld Emmen. Juist in 2020 stijgt het aantal uitgegeven laptops aanzienlijk: in 2019 waren dat er 81; in 2020 worden dat er naar verwachting 150 à 160. Alle hulp moet voorkomen dat kinderen in een sociaal isolement terechtkomen.

Komend jaar heeft de Emmer stichting naar verwachting nog geen last van de tegenvallers. Mewe: ,,Leergeld heeft gelukkig nog reserves. Iets waar we onder meer mijn voorganger Tina Groenhoff, die afgelopen zomer stopte, dankbaar voor zijn.” In de praktijk moet de stichting of snijden in de directe bijdragen aan kinderen of bezuinigen op kantoorpersoneel, met indirecte gevolgen voor de ondersteuningsmogelijkheden. ,,Wat we ook doen, het zal ingrijpend zijn. Vandaar dat we onze inzet voor fondsenwerving gaan verdubbelen. Makkelijk is dat niet want de eerste trouwe donateur heeft noodgedwongen haar bijdrage al stopgezet”, aldus de kersverse voorzitter.

Vorig jaar deden ruim 600 gezinnen (voor ruim 1000 kinderen) met succes een beroep op de stichting. Dit aantal stijgt jaarlijks en Mewe verwacht na afloop van de coronacrisis een extra toeloop, veroorzaakt door vastlopende zzp’ers. Vrijwilligers, die gesprekken voeren met gezinnen die zich hebben aangemeld zijn dan ook hard nodig.