Turnster Annemiek Hazelaar knokt zich ondanks slechthorendheid met veel doorzettingsvermogen naar de top

Annemiek Hazelaar heeft er wel eens aan getwijfeld of topsport er voor haar wel in zat. ,,Ik besef dat ik een gehoorbeperking heb en dan leg je de focus niet direct op topsport. Toch heb ik er eigenlijk nooit een probleem van gemaakt. Als je ervoor wil gaan, dan kun je veel bereiken."

Inmiddels maakt de 20-jarige Dalense deel uit van het EK Teamgym, dat in voorbereiding is op het Europees Kampioenschap 2021 in de Deense hoofdstad Kopenhagen. Omdat Annemiek slechthorend is, draagt ze twee gehoorapparaten. Het belet haar niet om topsport te bedrijven. ,,Ondanks het feit dat ik tijdens de vloeroefeningen de muziek vrijwel niet kan horen, ben ik toch in staat om een zo perfect mogelijke oefening te laten zien. Het is een kwestie van gevoel. Ik proef de muziek en dat smaakt heel goed”, zegt het beloftevol lid van Turnvereniging Coevorden (TVC).

Communicatie

Met een glimlach kijkt Annemiek in de turnhal van de Brede School in Coevorden om zich heen. ,,Het geeft een goed en vertrouwd gevoel om hier te zijn. Het team is voor mij essentieel. Daar kan ik rotsvast op bouwen. Ik ben vooral visueel ingesteld, maar communicatie is natuurlijk cruciaal. Dankzij de trainersstaf en teamleden heb ik letterlijk en figuurlijk grote sprongen voorwaarts gemaakt. Ze hebben me echt vooruit geholpen.”

Samen met Isis Klement en Sophie maakt Annemiek deel uit van het EK-damesteam. Ook de TVC-leden Kevin Robben en Yvar Neep (EK-herenteam) en Anouk de Vries en Bente Brandsma, (EK-mixteam) zijn opgenomen in het EK Teamgym. Dat alles onder de deskundige leiding van de trainer-coaches Ria de Jong, Kyra Konings, Boy Kuipers, Marian Thijssen, Nicole Oudsen, Rick Oude Wesselink en choreograaf Sandra Bakker. ,,De technische staf geeft mij extra vertrouwen. Ze staan bij de toestellen als het fout dreigt te gaan, maar vooral zorgen ze voor positief coachen.”

Geloof in eigen kunnen

In clubverband komt Annemiek uit voor TVC. Daar is ze actief in de A-lijn. Dat is het hoogste niveau van Nederland. Twee jaar geleden werd ze geselecteerd voor het EK Teamgym. ,,Het was vooral een kwestie van vertrouwen en geloof in eigen kunnen. De sprongen die in mijn hoofd zaten durfde ik eerst nog niet te maken, maar dat veranderde snel. Het is een bijzonder interessante ervaring om met de beste springers uit alle delen van Nederland naar een gemeenschappelijk doel te werken”, zegt Annemiek, die aan NHL Stenden in Emmen bezig is aan het eerste jaar van de hbo-studie biologie en medisch laboratoriumonderzoek.

Op het onderdeel springen heeft de Dalense zich in het nationaal gezelschap goed kunnen doorontwikkelen. ,,Je leert ook nieuwe technieken en je krijgt weer een andere kijk op sprongen. De trainingsintensiteit is wisselend. Bij het EK-Teamgym zien we elkaar om de veertien dagen en af en toe is er een trainingsweekend. Richting het EK gaan we het steeds verder intensiveren. Wellicht komt er - als de ontwikkelingen rond corona het tenminste toelaten – nog een trainingsstage in het buitenland.”

Mini-trampoline

Op welke onderdelen Annemiek tijdens het EK in Denemarken in actie komt, zal pas vlak voor het evenement bekend worden gemaakt. ,,De grootste kansen liggen voor mij op het onderdeel mini-trampoline. Dat is mijn sterkste toestel.” Tijdens de training geeft ze ons een korte demonstratie: Annemiek start met een explosieve aanloop en springt in de trampoline, waaruit ze een dubbele salto gestrekt met een halve draai maakt. Gevolgd voor een vrijwel vlekkeloze landing. ,,Een aspect waar ik vooral hard aan moet werken is netheid. Mijn lichaam dus aanspannen en benen nog meer gestrekt aan elkaar houden.”

Tot haar spijt worden er nu veel reguliere wedstrijden afgelast en is het voor Annemiek en teamgenoten lastig om in het wedstrijdritme te blijven. ,,Op 7 november stond er een plaatsingswedstrijd voor het NK springen gepland, maar wegens de aangescherpte maatregelen kan ook deze wedstrijd helaas niet doorgaan." Eén ding is duidelijk: Annemiek heeft uiteindelijk een hoger doel voor ogen. ,,Mijn grootste droom is op het EK 2021 te debuteren. Dat is iets waar ik mij ongelofelijk op kan verheugen.”