Missers bij verbouw oude Emmer school tot wooncomplex (Ontwikkelaar: bijna alle gebreken zijn inmiddels verholpen)

De verbouw van een school tot wooncomplex aan de Flintstraat in Emmen is allesbehalve gladjes verlopen. Volgens wethouder Jisse Otter (Wakker Emmen) is er veel misgegaan en moet er binnenkort nog een verdiepingsvloer worden vervangen.

Deze week stelde raadslid Bernadette van der Woude (GroenLinks) vragen over het complex aan de Flintstraat, vlakbij het Emmer centrum. Het gaat om een voormalig schoolgebouw van het Drenthe College dat in opdracht van ontwikkelaar Peter van Dijk is verbouwd tot een wooncomplex met 88 studio’s voor jonge mensen.

Van der Woude zegt verontrustende berichten te hebben ontvangen over het pand, dat de naam De Flint heeft gekregen. Bij de bouw zouden veel fouten zijn gemaakt en regelmatig zouden de verwarming en watervoorziening haperen. Bovendien zou het gebouw pas recentelijk brandveilig zijn gemaakt, terwijl er al sinds juni 2019 mensen wonen. Ander kritiekpunt: de huren zouden enorm hoog zijn.

Wethouder: Ik heb er vertrouwen in dat het goed komt

Volgens Otter zijn er geen klachten bij de gemeente bekend. Wel zei hij ervan op de hoogte te zijn dat er dingen niet goed zijn gegaan. Zo wordt er binnenkort nog een verdiepingsvloer vervangen. ,,Er wordt heel hard gewerkt om dingen te verhelpen en er moeten ook al veel dingen verholpen zijn. Ik heb er vertrouwen in dat het goed komt.’’

Otter geeft aan dat er al snel studenten in het pand trokken, nog voordat het gehele gebouw werd opgeleverd. ,,Dat is een geste geweest naar studenten die geen kamer meer hadden. Misschien heeft men ze er wel te vroeg in gelaten.’’ Over de hoogte van de huurprijzen, die varieert, gaat de gemeente niet, aldus Otter.

‘Geen enkel bouwproject meteen perfect’

Van Dijk erkent dat er problemen waren, maar volgens hem zijn die inmiddels vrijwel allemaal verholpen. ,,Het gaat nu nog alleen om kleine dingetjes, uitgezonderd de verdiepingsvloer in de voormalige gymzaal. Die is gemaakt van hout. Volgens de wetgeving is er niets mis mee, maar de mensen die onder die vloer wonen, ervaren geluidshinder. Daarom komt er op de plek van die vloer een betonnen exemplaar. Omdat wij iedereen daar met plezier willen laten wonen.’’

Van Dijk benadrukt dat geen enkel bouwproject meteen perfect is, zeker niet als het gaat om de verbouw van een tientallen jaren oud schoolgebouw. ,,Dit pand hebben wij een tweede leven gegeven, in nauw overleg met de buurt en tot grote tevredenheid van het Drenthe College en Hogeschool Stenden. Het is een super duurzaam gebouw voor jongeren geworden waar ik erg trots op ben. En de dingen die niet goed waren, die hebben we aangepakt.’’

Studenten wonen er al langer

De huurprijzen zijn gebaseerd op een landelijk puntensysteem en bewoners kunnen volgens Van Dijk met huursubsidie hun maandlasten naar beneden brengen. De ontwikkelaar erkent dat er al studenten in De Flint zaten voordat de verbouw van het pand helemaal af was. ,,Dat was, zoals de wethouder ook al zei, om studenten die geen kamer hadden tegemoet te komen. Voor de bewoners is het nooit onveilig geweest.’’