Leerlingen De Nieuwe Veste maken kennis met culturele omgeving tijdens Cult Clash

„Door corona dreigde het project niet door te kunnen gaan, maar gelukkig lukte het met enige creatieve aanpassingen tóch”, vertelt Bibian Welbergen van de Kunstbeweging namens de organisatie.

Onder de noemer Cult Clash - met vrijheid als thema - hield de Coevorder scholengemeenschap De Nieuwe Veste deze week een uitgebreid kunstzinnig programma voor leerlingen uit het derde leerjaar, van vmbo tot en met vwo. De organisatie was in handen van de Kunstbeweging uit Emmen, in nauwe samenwerking met docent CKV (Culturele en Kunstzinnige Vorming) Josseline Linssen. „De Cult Clash is een vast onderdeel van ons cultuurprogramma voor de leerlingen”, weet Linssen. „Het is een culturele happening, die hun blik op kunst en cultuur verruimt. In kleinere groepjes dan voorgaande jaren volgden ze deze keer vier workshops naar keuze.”

Eigen stad

Eén van de doelstellingen van het project is om leerlingen kennis te laten maken met de culturele gebouwen in hun eigen stad. De workshops waren daarom dit jaar niet alleen in het Coevorder Cultuurhuis, maar ook in het Stedelijk Museum, Museum Thijnhof, Bibliotheek Coevorden en voor het eerst zelfs ook in de voormalige Coevorder synagoge. „Goh, nooit geweten dat hier een synagoge was”, liet een leerling optekenen.

Eén van de meest bijzondere workshoplocaties bleek het Coevorder Kasteel. Dit jaar gingen de leerlingen er in de kelder aan de slag met fotografie en film. Zij lieten zich inspireren door deze bijzondere locatie in hartje vestingstad. Andere activiteiten tijdens de Cult Clash waren: slagwerk, vloggen, animatie, beatbox, tekenen, theaterimprovisatie, grimeren, ukelele spelen én - op bezoek bij dansstudio In2Dance - hiphop.