Maak indruk op je sollicitatiegesprek met deze 10 kledingtips

Aangeboden door: Heerenzaak.nl

Een eerste indruk is van cruciaal belang en dat geldt des te meer op een sollicitatiegesprek. Maar hoe maak je nu een goede eerste indruk? Door het dragen van de juiste kleding. Een outfit voor een sollicitatiegesprek stem je vooral af op de bedrijfscultuur van het bedrijf waar je solliciteert, maar toch zijn er ook een aantal basisregels die je niet uit het oog mag verliezen.

Wij sommen voor jou alvast de 10 belangrijkste tips op.

1. Vermijd té casual

Voor je naar een sollicitatiegesprek gaat, is het belangrijk om de bedrijfscultuur te doorgronden. Bezoek daarom eerst de website van het bedrijf. Sommige bedrijven tolereren casual kleding, maar andere bedrijven hechten nog steeds veel waarde aan een klassiek pak. Bij twijfel over de cultuur van het bedrijf speel je dus het best op zeker en kleed je je professioneel. Met een zakelijke houding kan je nooit een slechte indruk maken.

2. Hoofddeksels zijn uit den boze

Mutsen en petten zijn echt wel not done op een sollicitatiegesprek. Dat komt immers erg onprofessioneel over. Enkel religieuze redenen zijn een uitzondering op deze regel.

3. Pasvorm is key

Zorg voor gestroomlijnde dames- of herenkleding. Niet te wijd, niet te strak: een goede pasvorm is heel belangrijk.

4. Zo weinig mogelijk blote huid

Geef niet te veel van jezelf bloot, letterlijk dan. Draag bijvoorbeeld geen korte broek, want dat is not done, zelfs voor een bedrijf met een casual cultuur.

5. Weest voorzichtig met je stropdas

Het kan een leuke toevoeging zijn aan je outfit, maar zorg dat je stropdas niet te overheersend aanwezig is. Pas dus op met felle kleuren of drukke prints en patronen.

6. Nette schoenen zijn onontbeerlijk

Verlies het belang van de schoenen niet uit het oog. Het is geen detail, maar een belangrijk onderdeel van je outfit. Het kan je outfit dan ook maken of kraken. Zorg dat je schoenen altijd proper zijn en goed bij de rest van je kleding passen.

7. Beperk accessoires en sieraden tot het minimum

Op een sollicitatiegesprek gaat het om je kwaliteiten en niet over je kledingaccessoires. Hou het daarom simpel, maar stijlvol.

8. Voor de dames: subtiele make-up

Met make-up kan je vooral veel verkeerd doen. Draag het dus met mate.

9. Voor de heren: bij voorkeur geschoren

Baarden raken ook in het bedrijfsleven steeds meer ingeburgerd, maar wees er toch voorzichtig mee. Stoppelbaarden komen al vaak onverzorgd over. Het is dus veiliger om gladgeschoren richting je sollicitatiegesprek te gaan.

10. Verberg piercings en tatoeages

Ook piercings en tatoeages worden steeds meer geaccepteerd op kantoor. Probeer ze tijdens een sollicitatiegesprek wel enigszins te verbergen, bijvoorbeeld door een overhemd met lange mouwen te dragen.

En wat werkt het best qua kleuren?

Ook de kleur van je kleding is heel belangrijk, want kleur vertelt immers veel over je persoonlijkheid. Blauw en wit zijn tinten die typisch zijn voor het bedrijfsleven. Het zijn bijgevolg veilige keuzes. Blauw en wit zijn zakelijk en stralen bovendien betrouwbaarheid, loyaliteit en geloofwaardigheid uit. Ze passen trouwens bij zowat elke huidskleur.

Wanneer je een iets warmere, minder formele, indruk wilt maken, kun je voor rode en beige tinten gaan. Zo straal je meteen ook meer energie en creativiteit uit, iets wat voor artistieke jobs een grote meerwaarde kan betekenen. Welke kleur draag je beter niet? Zwart is absoluut af te raden. Het komt gesloten over en mensen zullen je al snel als een hardere persoonlijkheid aanzien.

Wees vooral lekker jezelf

Ziezo, dankzij deze gouden tips zal je zeker piekfijn overkomen op je sollicitatiegesprek. Maar vergeet nooit de belangrijkste regel: wees vooral lekker jezelf. Om zelfvertrouwen uit te kunnen stralen, moet je eerst goed in je vel zitten. Kies daarom altijd voor kleding waar je je lekker in voelt. Veel succes!