Henny de Haan heeft het naar haar zin in woonwijkcentrum Valkenhof

‘Een impulsieve actie’, zo noemt de 82-jarige Henny de Haan–van der Luit haar ingezonden brief aan Treant. ,,Ik lees al jaren weekblad Margriet met hierin ingezonden brieven van lezers die een eenzijdig of onjuist beeld met hun eigen ervaring corrigeren."

Ze vervolgt: ,,Nu ik tijdelijk in woonwijkcentrum Valkenhof in Emmen verblijf, heb ik ook iets om over te schrijven. Je leest, ziet en hoort namelijk zoveel negatieve verhalen over verzorgingshuizen terwijl ik het heel anders ervaar, heel positief. Dat wil ik graag delen.”

Twee maanden geleden gleed Henny uit in haar douche. Daarbij viel ze precies op haar nog goede linkerbeen en voet. ,,Ik wist direct dat er iets mis was met mijn voet en ging met de ambulance naar het ziekenhuis in Emmen. Met mijn voet in het gips kwam ik terug in mijn eigen woning.”

Helaas bleek al snel dat Henny niet alleen thuis kon blijven wonen. Een verpleegkundige adviseerde de Emmense om tijdelijk in Valkenhof, dat tot Treant Zorggroep behoort, te komen wonen. ,,Mijn eerste reactie? Dat wil ik niet, want dan kan ik niet meer tot diep in de nacht opblijven. De verpleegkundige verzekerde mij dat ik zelf bepaalde hoe mijn verblijf eruit zou zien. En ze had gelijk’, zegt Henny lachend.

Aardig en deskundig

In Valkenhof verblijft Henny in een kleine nette kamer met een bed, tv een kleine keuken en een eigen badkamer. ,,Voor het eerst in mijn leven was ik opeens volledig afhankelijk van de verpleging. Dat was flink wennen.” Aan Henny trekt dagelijks een hele stoet mensen voorbij: ,,De verzorging/verpleging, de activiteitenbegeleider, huishoudelijke hulp, voedingsdienst, zorgassistent en natuurlijk de fysiotherapeut. Ze zijn allemaal even lief, aardig en deskundig. Als ik ‘s nachts bel staan ze direct naast mijn bed.”

Henny werkt dagelijks aan haar herstel. ,,Ik oefen met lopen en ik doe oefeningen van de fysiotherapeut. Toch zat er voor mijn gevoel niet veel schot in de revalidatie.” Activiteitenbegeleider Hilde Wolbers wist raad: ,,Ze wilde samen fietsen. Ik was verbaasd, want ik kan helemaal niet fietsen”, blikt Henny terug. Op de duofiets met Hilde beweegt Henny mee met de trappers, zet ze zoveel kracht als ze kan en ondertussen kijkt ze haar ogen uit.

'Ik wil ze een grote pluim geven'

Het verblijf in Valkenhof is anders dan Henny had verwacht. ,,Ik had een heel ouderwets beeld van verzorgingshuizen met heel veel regels en verplichte saaie activiteiten. Maar dit is gelukkig allang verleden tijd. ,,De aanleiding voor het schrijven van mijn brief was de coronacrisis”, vervolgt Henny. ,,Hier moet ik vaak aan terugdenken nu ik in Valkenhof verblijf. Tijdens de coronacrisis woonde ik nog in mijn eigen appartement, maar nu ervaar ik zelf hoe deze mensen elke dag weer hun uiterste best voor je willen doen om het mij zo gemakkelijk en fijn mogelijk te maken. Ik wil dan ook een grote pluim geven aan alle medewerkers van Valkenhof en de directie.” (Bron: Treant Zorggroep)