Column Eric van Oosterhout | Alles is anders

Op het oog lijkt het een normale zondag. Beginnen met een 60-jarig huwelijk is niet heel ongewoon. Mijn gebruikelijke sportuurtje op de zondagochtend heb ik naar de zaterdag verplaatst. Het werd een heerlijk rondje op de racefiets langs de Duitse grens. Even terzijde: mopperaars over slechte fietspaden raad ik een rondje Hebelermeer aan; ik was blij dat ik geen kunstgebit heb.

Op de zondag zit ik al vroeg aan de koffie bij een leuk stel. Opmerkelijk de verschillen in fitheid bij de Tachtigers. Dit is weer zo’n paar, zoals je allemaal wel zestig jaar getrouwd wil zijn: gezond, vrolijk en gelukkig. Maar toch is het anders dan anders. Corona heeft hun geplande feestje uitgesteld. Ik hoorde het veel vaker de afgelopen maanden. De kinderen komen op afstand ’s middags even langs, maar dat is het dan ook op deze bijzondere dag.

Ook bij FC Emmen is alles anders. Wanneer ik kom aanrijden, ontbreken de gebruikelijke verkeersregelaars. Er is amper politie te bekennen. Dat hoeft ook niet als het stadion maar voor een kwart gevuld mag worden. De supporters van de tegenpartij zijn niet welkom.

Voor het stadion staat een tent, waar de sponsors opgevangen worden. Als je niet beter weet, zou je denken dat het stadion wordt verbouwd. Maar dat is niet zo. De dreiging van het coronavirus zorgt ervoor dat er geen grote groepen binnen mogen. Het heeft de directie van FC Emmen heel wat hoofdbrekens bezorgd. Waar moeten we iedereen opvangen? Wie mag er naar binnen? En waar moeten ze zitten? Toch is het gezellig op het plein voor het stadion. Het voelt als de eerste schooldag na de grote vakantie. Ik kan me niet heugen dat ik zo lang geen echte wedstrijden heb gezien. In de grote tent staan allemaal tafeltjes op anderhalve meter afstand van elkaar. Het heeft iets weg van een damtoernooi. Niemand kan er wat aan doen dat het niet heel gezellig oogt. In het stadion zit iedereen ook op afstand van elkaar. Dat is nog een hele puzzel. Het oogt als een wedstrijd van vroeger. Het is dat het mooi weer is, anders lijkt het net een wedstrijd tegen Helmond Sport op zo’n ijzige vrijdagavond (wat lijkt dat alweer lang geleden).

Lekker om weer die echte wedstrijdspanning te voelen. Ik kijk met een schuin oog of het allemaal wel volgens de regels gaat. Maar ik ben ook een groot voetbalsupporter. Met een echte FC Emmen-clubdas hoeft niemand te vragen voor welke club ik ben. FC Emmen speelt uitstekend in de eerste helft. We vermaken ons prima met een lekkere pot voetbal. Vooral linksback Cavlan speelt de pannen van het dak. Als FC Emmen vlak na rust op 2-0 komt, ga ik wat ontspannen onderuit zitten. Vanavond even een fotootje maken van Teletekst 819, met FC Emmen op de eerste plek. Dan scoort VVV tegen. De wedstrijd kantelt, zoals dat heet. Het wordt heel spannend. FC Emmen verliest door twee domme goals vlak voor tijd. Dat is lang geleden. Alles is inderdaad anders.