Lezing in de bieb van Emmen: 'Wat zocht Vincent van Gogh in Nieuw-Amsterdam?'

Hannie de Graaf, vrijwilliger bij het Van Gogh Huis in Nieuw-Amsterdam, vertelt vrijdag 2 oktober tijdens een lezing in de bibliotheek van Emmen over de periode van Vincent van Gogh in Nieuw-Amsterdam verbleef.

De Graaf verdiepte zich in de afgelopen 20 jaar in het leven van Van Gogh en kunstgeschiedenis in het algemeen. In haar presentatie legt zij de nadruk op de Drentse periode van de schilder.

Het is op 2 oktober precies 137 jaar geleden dat Van Gogh per trekschuit vanuit Hoogeveen arriveerde in Nieuw-Amsterdam. Hij huurde een kamer in het logement van de familie Scholte en verbleef daar twee maanden.

Het pand, dat jarenlang door sloop werd bedreigd, werd begin deze eeuw gerestaureerd en teruggebracht in de stijl van 1883. Het huis werd in 2003 officieel geopend door Vincent Willem van Gogh, een achterneef van Theo, de broer van Vincent.

Aanmelden is verplicht

De lezing in de bieb aan het Noorderplein in Emmen start 2 oktober om 10.30 uur. Kaarten voor deze lezing zijn verkrijgbaar aan de balie van de bibliotheek. In verband met de regels rondom het coronavirus is iedereen verplicht zich van te voren aan te melden.