Diamanten Gijs en Lies Hartgers uit Sleen woonden jarenlang in Nieuw-Amsterdam: jeugdliefde roest niet

Ze voelen zich thuis in woonzorgcentrum De Schoel te Sleen. Gijs (83) en de 82-jarige Lies Hartgers zijn zaterdag 15 augustus zestig jaar getrouwd. Wethouder van de gemeente Coevorden en dorpsgenoot Jeroen Huizing komt het echtpaar vrijdagmiddag alvast feliciteren.

Lang geleden groeiden Gijs en Lies op in Nieuw-Amsterdam. Het is een jeugdliefde, want het stel kent elkaar al sinds de kleuterschool. ,,Daar waar Lies later naar de mulo ging, zocht ik mijn heil op de Emmer lts”, zegt Gijs. En dat was ook niet zo gek, want hij wilde graag met zijn handen werken. Lies werkte als secretaresse in dienst van uitgeverij Ten Kate, waartoe de Emmer Courant - destijds als dagblad - tot 1964 behoorde.

,,Ten Kate had ook een afdeling voor drukwerk en ik was daar secretaresse”, weet Lies nog goed. Gijs werkte als loodgieter en Lies zette zich later als administratief medewerkster in voor de firma Berends in Nieuw-Amsterdam, maar de mooiste tijd in het werkzame leven van het echtpaar was toch echt de horeca. In de volksmond was het bedrijf in Nieuw-Amsterdam bekend als Van Uffelen: de eigen familienaam van Lies. Haar vader was eigenaar van de zaak - de officiële naam was café De Veenhoop - die uiteindelijk werd overgenomen door Gijs en Lies.

Op reis

Het werden vijftien memorabele jaren in het pand, compleet met een slijterij en een zaal voor bruiloften en partijen. ,,En die vrijgezellen aan de bar op zaterdagavond”, vult Gijs aan. „Dat was erg gezellig.” Het einde van hun werkzame leven was voor Gijs en Lies het sein om een caravan te kopen en ermee op reis te gaan. Jarenlang werd Frankrijk liefst zes weken lang bezocht. ,,We vertrokken half mei en keerden eind juni terug. We ontliepen zo de drukte. Ach, wat hebben we toch genoten van dat mooie land.”

Naast Nieuw-Amsterdam en Veenoord woonde het echtpaar ook op het bungalowpark Ermerzand en in Aalden. ,,We wonen nu alweer 12,5 jaar in De Schoel.” Lies deed op jonge leeftijd aan gymnastiek, handbal en atletiek. Gijs voetbalde jarenlang in het eerste team van NAB (Nieuw-Amsterdamse Boys), één van de voorlopers van het huidige SV Twedo. ,,Het clubhuis was ons café. Ik vierde kampioenschappen als trainer met de A-junioren van NAB en promoveerde eenmalig als coach van het eerste team van DSC’65 uit Dalerveen. Tegenwoordig biljart ik nog altijd op het Ermerzand. Elke woensdagavond en dat al 27 jaar lang.”

Gijs en Lies Hartgers hebben twee zoons en één kleinzoon.