Overvaller (17) van parkshop Landal in Aalden heeft spijt betuigd

Een 17-jarige jongen uit Stadskanaal is voor het plegen van een gewapende overval op de parkshop van Landal Aelderholt in Aalden veroordeeld tot 120 dagen jeugddetentie. De man droeg een bivakmuts en bedreigde een medewerkster van de winkel met een mes.

De medewerkster (en haar collega die getuige was van de overval) zijn volgens de rechtbank erg bang geweest. Zij heeft lang last gehad van de traumatische gebeurtenis. Bij de overval werd 120 euro buitgemaakt. De jongen werd twee maanden later opgepakt. Hij heeft een bekentenis afgelegd. De zitting in zijn strafzaak was vanwege zijn leeftijd achter gesloten deuren. De uitspraak was donderdag wel openbaar.

Spijt komt oprecht over

Volgens de rechtbank hebben deskundigen vastgesteld dat de jongen verminderd toerekeningsvatbaar is. ,,Dat hij met een mes heeft gedreigd, werkt strafverzwarend. Positief is dat hij op de zitting gezegd heeft dat hij er spijt van heeft. Dat komt oprecht over. De jongen heeft ook geen strafblad.” Van de 120 dagen jeugddetentie zijn 101 dagen voorwaardelijk geëist. De jongen hoeft niet meer terug de cel in, want hij heeft al 19 dagen in voorarrest gezeten. Hij moet wel verplicht onder behandeling en aan een reeks andere voorwaarden voldoen.