Opknapbeurt het Oude Centrum in Emmen? Graag nog eventjes geduld, aub!

De al in 2017 aangekondigde vernieuwing van het Oude Centrum van Emmen laat nog wat langer op zich wachten. De verwachting is nu dat begin volgend jaar met de klus wordt begonnen.

Het Oude Centrum – vroeger ook wel Centrum-Noord genoemd – is de driehoek Noorderstraat/ Derksstraat/Hoofdstraat. De afgelopen jaren werd vrijwel het gehele Emmer centrum onder handen genomen, maar in het Oude Centrum kreeg alleen het Noorderplein een facelift. Dit plein voor de bibliotheek werd voorzien van nieuwe klinkers, verlichting en straatmeubilair.

Bijna een jaar geleden presenteerde een werkgroep met daarin twaalf middenstanders en de gemeente plannen voor de rest van het gebied. De gemeente meldde toen dat het werk in het voorjaar van 2020 zou beginnen. Later werd gesproken over het najaar van 2020.

Geen bouwput in de periode voor sinterklaas en kerst

Inmiddels is duidelijk dat ook dit te optimistisch was. De vertraging heeft ook een groot voordeel. De ondernemers zitten in de voor hun belangrijke periode voor sinterklaas en kerst niet in een bouwput.

De eerste klus die op de rol staat, is het vervangen van de riolering. Daarna gaat de gemeente bovengronds aan de slag. De grijze tegels worden vervangen door donkere klinkers en de fietsenrekken maken plaats voor moderne exemplaren. Ook komt er nieuwe verlichting. ,,Er wordt onderzocht of hangende verlichting aan panden in de Noorderstraat en Derksstraat bevestigd kan worden’’, zegt de woordvoerster.

Monumentale lindes

Een veelbesproken onderdeel is het vervangen van meerdere monumentale lindes door andere bomen in de Hoofdstraat. De lindes zouden nog een geringe levensverwachting hebben. Dit wordt betwijfeld door tegenstanders. Zij willen de kap voorkomen en hebben zich verenigd in een werkgroep.