Grensgebied (8) | Zonnetje

Wat gebeurt er als je een schrijver en een schilder de opdracht geeft om het grensgebied van Zuidoost-Drenthe te verkennen? En daar op zoek te gaan naar de verhalen van het landschap en de mensen?

De een schrijft. De ander schildert. Allebei maken ze foto's met hun mobiel. Peter Veen en Cor Sonke praten met iedereen die ze al wandelend tegenkomen en verwerken wat ze zien en horen in hun teksten en schilderijen.

Wat dat oplevert zie je tot 5 oktober in de expositie Grensgebied in het Centrum Beeldende Kunst, Ermerweg 88b in Emmen. Dit is de laatste van de acht voorproefjes die je in deze krant alvast kunt lezen. Vandaag met een Drents begin.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        ,,Komt u uit de buurt?”

,,Wat woj weetn dan?”

,,Hier komt toch die waterbuffer?”

 

“Ja, dat klopt wel. Dat begint hier achter. Die akker met afgeknipte coniveren naast het pad laten ze volgens mij staan. Nee, ik weet ook niet waar ze dat voor gebruiken, iets medicinaals, dacht ik.

Komen jullie niet uit de buurt? Buinerveen? Oh, daar bouwen ze toch van die hoge windmolens? Dan zijn die hier op de grens maar kleintjes. Ik ken mensen die zeggen dat ze er last van hebben, maar mij maakt het niet uit. Ja, die grote dingen, die wil je niet naast je huis, maar deze, och. Ja, mooi gebied is dit. Ik kom er graag. Echt prachtig. Zeker met zo'n lekker zonnetje erbij...”

,,Kijk, een adder,” zegt iemand achter me. Ik kijk om. Een jong addertje kronkelt razendsnel over de stenen van het pad. Nauwelijks groter dan een flinke regenworm. Mijn wandelschoenen zien er groot en lomp uit in verhouding tot het slangetje. Voor ik mijn mobiel kan pakken om een foto te maken, verdwijnt-ie in het gras van de berm.

Kijk op www.cbkemmen.nl voor openingstijden en routebeschrijving. De toegang is gratis.

 

Tekst: Peter Veen

Schilderij: Cor Sonke