Emmen.Toen | oplossing aflevering 202

Er kwamen deze week weer leuke reacties binnen. Zo reageerde Otto Muller. Hij herkent op de foto van vorige week de Wilhelminastraat. ,,Volgens mij is deze foto genomen in de jaren zestig. In het pand heeft ondermeer een kachelzaak gezeten en het is de plek waar het eerste bruine café van Emmen zich vestigde. Cafe ’t Grint was de naam.

Omdat in de Tweede Wereldoorlog geen straatnamen mochten worden gebruikt die met het Nederlandse koninklijk huis te maken hadden, heette de Wilhelminastraat in die jaren ’t Grint. In 1976 kwam het café in andere handen en kreeg het de naam de Engelenbak.” Trouwe lezer Wim van den Hof zag het ook direct. ,,Het pand rechts was van Foto Pottjewijd. Het pand links was destijds, begin jaren vijftig, de winkel van Van Dijk. Daar werden huishoudelijke artikelen en speelgoed verkocht. De familie Van Dijk is naar Canada geëmigreerd. Daarna was in het pand de firma Feunekes gevestigd, die er onder andere gasfornuizen verkocht. Het pand heeft er nog jaren in vervallen toestand gestaan, totdat het grote gele appartementencomplex De Oude Drukkerij werd gebouwd.

Mevrouw Arnoldussen uit Emmermeer reageerde ook. Zij groeide op aan de Wilhelminastraat en denkt met weemoed terug aan die ooit zo mooie straat. Ze schrijft: ,,Waar zijn al die mooie panden gebleven? Het was een mooie laan met eikenbomen. Ons huis stond op de plek waar nu de Baander is. Het is in 1961 afgebroken. Het stond tegenover de kerkhofbosjes, zoals wij toen zeiden. Vanuit onze tuin keken we uit op de es en konden in de verte Sleen zien liggen. Nu is het allemaal beton en noemen ze Emmen een stad. Voor mij blijft Emmen gewoon een dorp.”