Emmen.Toen oplossing aflevering 199

Een duidelijk antwoord op de foto van vorige week kwam van Jan Thedinga. Hij weet meer over de boom en de locatie ervan. ,,Op de foto zien we het kappen van de grote populier van Kroeze. Die stond op de scheiding van de percelen van Ford-garage Thedinga (Westerstraat 13) en café/boerderij Kroeze aan de Markt.”

Door de aanleg van de Hondsrugweg moest deze grote boom wijken. Verder stonden er een paar vruchtbomen in de hof van Kroeze. ,,De persoon uiterst rechts bij de boom moet de jongste Kroeze zijn. Hij runde de boerderij, terwijl zijn oudere broer Jan met zijn vrouw de horeca voor hun rekening namen. Ze kregen hulp van hun zuster, die iedere zaterdagmiddag de hof ging harken om de nieuwe week schoon te kunnen beginnen”, aldus Thedinga.

Ook Henk Hindriks kan zich de oude situatie nog herinneren. ,,De foto is genomen aan het begin van de zeventiger jaren. De kraan graaft een boomstam vrij om verplaatst te worden. Op de achtergrond staat garage Thedinga. Hier werden Ford tractoren verkocht en gerepareerd. Aan de Hoofdstraat werden auto’s verkocht en gerepareerd. Hier kocht mijn vader als boer tractoren en auto’s, samen met boer Aikes. Op de achtergrond is de Torenflat te zien.

Lucie Blomsma: ,,We zien de achterkant van garage Thedinga. Rond 1957 kocht mijn vader zijn eerste Ford Taunus in een legergroene kleur. Wat een rijkdom, we waren als gezin helemaal opgewonden dat we een auto hadden! Mijn zus en ik vonden de benzinegeur lekker en gingen soms in de garage staan om ‘m op te snuiven. Iets wat de rest van de familie maar raar vond. Later hebben we daar nog regelmatig een nieuwe Ford Taunus gekocht. Het bleef spannend als we de nieuwe auto op gingen halen en de oude inleverden. Toen ik 18 werd, mocht ik rijles nemen, ook via Thedinga. Ik slaagde in één keer voor mijn rijbewijs. Wat een heerlijk gevoel van vrijheid was dat, om met de auto overal naar toe te kunnen rijden. Ik ben nog steeds gek op autorijden. Ik heb al vijftig jaar mijn rijbewijs, maar rijd allang niet meer in een Ford.”