Column Eric van Oosterhout | Vermijd drukte

Het is opvallend hoe snel we aan sommige corona-regels wennen. Ik kom maar weinig mensen tegen die me een hand willen geven. Elkaar aanraken of even een knuffel geven is helemaal uitgebannen. En het lukt nog steeds om enigszins op afstand te blijven.

De regel ‘vermijd drukte’ is wat ingewikkelder. De hele grote evenementen lijken wel voorbij. Op tv zien we een concert van Guus Meeuwis. Het lijkt een ver verleden. In een bomvol PSV-stadion staan mensen dicht op elkaar gepakt. Er wordt gedanst, geschreeuwd en meegezongen. Het zal nog wel even duren, voordat we weer meedoen aan dit soort feestjes.

Je zou denken dat ‘vermijd drukte’ in Drenthe met gemak gaat lukken. Er is immers ruimte genoeg. In het voorjaar zat ik rustig twee uur op de racefiets om een enkele voorbijganger tegen te komen. Op mijn hardlooprondje bleef het vaak bij een ontmoeting met een hond en baasje of ree. En zelfs in het centrum was het vaak opvallend rustig.

Maar de tijden veranderen. Het wordt steeds drukker. Zelfs in Drenthe moet je wel even nadenken hoe je ‘de drukte’ kan vermijden. Ook hier hebben we plekken waar veel mensen kunnen samenkomen. Bovendien is heel toeristisch Drenthe in de zomer volgeboekt.

Zo is de weekmarkt zeker rond de middag een druk samenzijn. In sommige supermarkten kan het rond de weekenden echt druk zijn. En ik mijd op zondagmiddagen bepaalde plekken in het bos.

Toch lukt het ook in Drenthe wel een rustige vakantie te houden zonder al teveel drukte. Zo zou ik het bezoek aan het Drents Museum op een regenachtige zondagmiddag inruilen voor een ander bezoekje. Op elk moment van de week krijg je een prachtige persoonlijke rondleiding in het verrassende Van Goghhuis in Nieuw-Amsterdam. In het aangrenzende restaurant zit je heerlijk rustig met koffie met verrukkelijk appelgebak. Ook in Museum Brands is het zelden echt druk. Wie in geschiedenis en mooie boeken is geïnteresseerd, vermaakt zich hier tijden. Dat geldt ook voor het Veenpark in Barger-Compascuum. Dat is zo groot dat je het gevoel hebt dat het er nooit echt druk is. Bij mooi weer is het trein- of boottochtje de moeite waard. En de (klein)kinderen vermaken zich er uitstekend in de grote speeltuin, terwijl je op je gemak op het ruim opgezette terras zit.

Ook op de fiets kan je de drukte in Drenthe gemakkelijk vermijden. Een tip is bijvoorbeeld om de fietsknooppunten even links te laten liggen. Zeker in de bossen en bij mooi weer kan het op deze routes druk zijn. Er blijft genoeg te fietsen over.

Hetzelfde geldt voor wandelen. Een ‘paaltjesroute’ op zondagmiddag betekent veel mensen zien. Zet in plaats daarvan je auto in zo’n typisch Drents brinkdorp neer, en je wandelt van daaruit uren zonder al teveel mensen tegen te komen. De omgeving van Benneveld is bijvoorbeeld een paradijsje voor elke wandelaar. En op het Bargerveen kom je langs de Duitse grens ook amper een mens tegen.

Zo wordt de Drentse corona-zomer ook voor druktemakers een mooie periode.