Collectie Brands aast op vast museum in centrum Emmen (nu het pop-up museum aanslaat)

Het vorige maand geopende pop-up museum van Collectie Brands in Emmen overweegt om de deuren op de hoek van het Kerkpad en het Raadhuisplein ook na december open te houden.

Volgens woordvoerder Marianne Bakker van het museum uit Nieuw-Dordrecht zijn alle verwachtingen overtroffen. In de eerste vier weken zijn - in coronatijd - al 250 bezoekers komen kijken.

,,We hopen dat die trend zich doorzet. De tentoonstelling schetst een beeld van het persoonlijke leven van Emmenaren tijdens de bezetting. Dat is best een zwaar onderwerp. We durfden daarom ook niet te voorspellen hoeveel mensen er zouden komen kijken. Bovendien zijn we maar een paar middagen per week open.”

Samenwerking met Emslandmuseum in Lingen

Voor de tentoonstelling Wat zou JIJ doen? werkt Collectie Brands samen met het Emslandmuseum in Lingen, waarbij niet alleen het museum in Nieuw-Dordrecht wordt gebruikt, maar als ‘lokkertje’ ook een tijdelijk museum in het centrum van Emmen is ingericht. Daarvoor wordt het pand gebruikt waar eerder kledingzaak Expooz was gevestigd, pal naast het gemeentehuis.

Verhaal van hotel Postma

Bezoekers vinden in het hoekpand aan het Kerkpad en het Raadhuisplein foto’s, verhalen en kostuums laten zien die verband houden met de expositie gericht op 75 jaar vrijheid. Zoals het verhaal van het hotel van Sjouke en Janna Postma aan de Stationsstraat in Emmen, dat tijdens de oorlog uitgroeide tot een bolwerk van Duitsers en NSB’ers.

‘We hopen dat de Collectie Brands een vaste plek krijgt in het Emmer centrum’

Aanvankelijk zou het tijdelijke museum tot en met 16 augustus geopend, maar die periode is verlengd. Aanvankelijk zou het tijdelijke museum daarna naar het museum in Lingen verhuizen, maar dat staat op losse schroeven.

,,Als het aan ons ligt gaan we dus gewoon door op deze plek, ook omdat we het pand voor onbepaalde tijd mogen gebruiken. We hopen dat de Collectie Brands een vaste plek krijgt in het Emmer centrum.”

Het museum blijft sowieso tot eind van dit jaar elke donderdag tot en met zondagmiddag geopend.