DNA-uitslag is binnen: wolf vermoordde schapen en lammeren uit Schapenpark Odoorn

De bijtwonden van de schapen en lammeren uit Schapenpark Odoorn zijn afkomstig van een wolf. Dat blijkt uit DNA-onderzoek.

De Schapenpark-kudde bestaat uit ongeveer 200 schapen. Dit jaar bleek vruchtbaar voor de kudde met de geboorte van maar liefst 75 lammetjes. Alles verliep normaal totdat schaapsherder Berber Ubbink het begin mei opviel dat de dieren zich anders gedragen.

Sinds mei verdwenen regelmatig lammetjes

,,Ze mekkerden anders dan normaal.” Ook viel het haar op dat een deel van de tijdelijke omheining in het park plat lag. Sinds begin mei verdwenen er regelmatig lammetjes uit de schaapskudde.

Toen er meerdere schapen en lammetjes met bijtwonden werden aangetroffen, is er een DNA-onderzoek gestart. Uit dat onderzoek blijkt nu dat de wolf de dader is.

Financiële compensatie onzeker

 De DNA-uitslag bewijst alleen dat de gevonden kadavers gedood zijn door de wolf. Voor de vermiste lammetjes is dat niet te bewijzen, financiële compensatie is dus waarschijnlijk niet mogelijk.

Ondertussen hebben de beheerders meerdere maatregelen getroffen, zoals een speciale afrastering onder stroom rondom het nachtverblijf. Of dat voldoende is, dat moet nog blijken.