Drentse brandweerkorpsen maken statement: 'Veel vrijwillige brandweerlieden zijn boeren. Vergeet niet dat we het samen moeten doen'

Brandweerkorpsen in Drenthe laten zich horen na de boerenprotesten van deze week. Met foto’s waar zowel trekkers als brandweerwagens op te zien zijn, vragen zij aandacht voor hun lokale brandweerkorpsen. „Veel vrijwillige brandweerlieden zijn boeren. Vergeet niet dat we het samen moeten doen.”

Het is een neutraal statement, benadrukt Joop Robertus, korpschef in 2e Exloërmond. „Onder onze vrijwilligers zijn veel akkerbouwers, veehouders of andere mensen die werkzaam zijn in de sector. Dat wilden wij op deze manier laten zien.” Met een drone werd de kazerne gefotografeerd, waarbij hun brandweerwagens werden vergezeld door tractoren.

Een pikant statement, omdat hun ‘baas’, de Veiligheidsregio Drenthe (VRD), eerder deze week nog een verbod afkondigde op het gebruik van tractoren bij boerendemonstraties. „Maar zo moet je het niet zien”, zegt Robertus. „Met dat verbod zijn wij het natuurlijk eens. Trekkers op de snelweg kunnen gevaarlijke situaties opleveren, en dat willen wij als brandweer natuurlijk niet. Het is voor ons gewoon een knipoog naar de overheid, waarbij we aangeven dat boeren heel diep verweven zijn in de samenleving. En dus ook bij de brandweer.”

‘We moeten het met zijn allen doen, ook mét de boeren’

Rudi Hooch Antink, van de gecombineerde kazerne van Koekange en De Wijk, zegt dat zijn korps de behoefte niet kon onderdrukken om ruchtbaarheid te geven aan dit onderwerp. Toen ze de foto uit Zuidoost-Drenthe zagen, kropen ook zij voor de camera. „Binnen onze groep zijn negen mensen melkveehouder, dus het voelde erg dubbel toen de VRD met het tractorverbod kwam. Een statement maken, was in onze ogen nodig. Gewoon om aan te geven: we moeten het met zijn allen doen, ook mét de boeren. Korpslieden bij ons die geen boer zijn, steunen dit ook.”

Het is er volgens Hooch Antink niet om te doen om de VRD een hak te zetten. „Wij zijn net zo goed tegen rellende en storende demonstranten. Dat trekkers ver van de snelweg blijven, is in onze ogen goed. Die machines hebben veel teweeg gebracht, maar op een gegeven moment kun je je afvragen: is het nog wel zo handig? De frustratie is dat er niet meer naar de boeren wordt geluisterd in de politiek. Het gaat de overheid er alleen maar om dat het beleid juridisch zo goed mogelijk is dichtgetimmerd. Maar dat het in de praktijk niet werkt, interesseert ze niet.”

Veiligheidsregio zuinig op de boeren

De VRD zegt begrip te hebben voor de dubbele pet van veel boeren. „Die verwevenheid, je bent agrariër én vrijwilliger, is best ingewikkeld. Bij een aantal posten in Drenthe zijn we voor een heel groot deel afhankelijk van mensen in de agrarische sector voor de paraatheid van de brandweer en daar zijn we zuinig op. De voorzitter van de veiligheidsregio en de VRD hebben geen mening over de inhoud van het debat over stikstofregels. Door afgelopen week binnen de VRD met elkaar in verbinding te blijven en te luisteren blijft het respect en vertrouwen”, laat VRD-directeur Fred Heerink via een woordvoerder weten.