Moeder uit Emmen schrijft boek over tienerdochter met zeldzame vorm van hersenkanker

Twee jaar geleden kreeg haar tienerdochter Ilse een kwaadaardige hersentumor. Ursula Blaak uit Emmen schreef er een boek over.

Hou vol hou vast van Ursula Blaak uit Emmen.

In Hou vol hou vast neemt Blaak de lezer mee in de moeilijke strijd van haar tienerdochter tegen kanker met het Cerebellair Mutisme Syndroom (CMS). Een verhaal vol heftige momenten van onmacht, verdriet, frustratie en angst, maar ook van het omzetten van emoties in vertrouwen, acceptatie, motivatie en kracht.

‘De ziekte van Ilse heeft ook veel goeds gebracht’

Blaak kroop in de pen, nadat bleek dat haar dochter aan CMS leed. Een aandoening waarover weinig bekend en geschreven is. ,,Vlak voor de kerstdagen in 2018 kregen we te horen dat Ilse een kwaadaardige hersentumor had met uitzaaiingen in haar rug”, zegt Ursula.

,,Na de eerste operatie, waarbij de tumor werd verwijderd, begon pas de ergste nachtmerrie: Ilse kreeg CMS. Met mijn boek wil ik mensen hiermee bekend maken. Ook hoop ik dat ik met dit boek anderen die een soortgelijke situatie hebben meegemaakt of nu meemaken van steun kan voorzien of hulp kunnen bieden.”

CMS is levenslang, stelt Ursula. ,,Ondanks de moeilijke tijd heeft de ziekte van Ilse ook veel goeds gebracht: kleine en grote momenten van blijdschap, dankbaarheid en geluk werden intensiever gevoeld dan ooit. Zelfs gedurende de donkerste dagen.”

Wat houdt het Cerebellair Mutisme Syndroom (CMS) in?

Bij CMS vallen alle vormen van communicatie weg. Functies zoals praten, zien en slikken vielen allemaal uit, waardoor je letterlijk opgesloten kan zitten in je eigen lichaam. CMS word veroorzaakt door een schade die aangebracht word tijdens het verwijderen van een kwaadaardige hersentumor. Wat de beschadiging precies is en waarom het ontstaat, is nog altijd onbekend. De gradaties en symptomen die door de CMS worden veroorzaakt verschilt per persoon.