Column Richard Zuiderveld | Ver weg? Emmen is prachtig

Welke plannen heb jij deze zomer? Het is dé vraag die overal rond galmt. Niet eerder voelde dit gespreksonderwerp zo beladen. Daarom een kleine tip: denk goed na voordat je antwoord geeft.

Voor je het weet zink je weg in een moeras vol aannames en emoties. Is vliegen dapper of onverantwoord? Zou je wel met de auto naar het buitenland gaan? Ben je niet bang voor een economische crisis of een tweede coronagolf? Onze vakantieplannen staan nog niet vast, maar één ding weten we zeker: wij gaan een paar dagen van Emmen genieten.

Het programma voor een avontuur in eigen woonplaats hebben we al uitgedacht. Wie doet er mee? Op vrijdagavond wandelen we door het betoverende Rensenpark, om daarna internationaal te eten bij een Chinees, Grieks of Italiaans restaurant. De avondzon zakt achter de horizon, terwijl we op het terras genieten van het diner, een drankje en de zomerhitte. Na het eten wandelen we met een ijsje in de hand over het Raadshuisplein, waar we verkoeling zoeken bij de fonteinen.

De volgende dag beginnen we met een brunch van een lokale bakker, om aansluitend te gaan winkelen in het bruisende Emmer centrum. Misschien kopen we nieuwe kleren, iets leuks voor in huis of een mooi boek. Met de nieuwste aanwinsten op zak duiken we een kleine oosterse supermarkt in. We kopen Argentijns vlees, Turks brood, olijven en andere exotische lekkernijen.

Zet de braai maar vast aan, want ‘s avonds eten we in Tuinesië. Op de achtergrond speelt wereldmuziek: van Gypsy Kings tot panfluit. We sluiten de dag af met een Bollywood film. Op zondagochtend gaan we op safari in één van de prachtige natuurgebieden. Met een beetje geluk zien we een ree, eekhoorn of vos. We houden onze oren open voor het lied van zangvogels.

Na de wandeling genieten we van een internationaal ontbijt met croissants en Engelse scones. Fruit en eieren komen van een lokale boer. In de middag is het tijd voor een andere expeditie. In Wildlands begeven we ons tussen dieren van alle continenten. Het voelt alsof we even helemaal weg zijn.

Wanneer de avond valt is het tijd voor welverdiende rust. We zakken onderuit op de bank en genieten van een mooi boek. Deze vakantie zal anders zijn dan anders, maar laten we de lokale middenstand niet vergeten. We kunnen elkaar uit de crisis helpen door onze eigen regio te herontdekken.

Geluk zit in kleine dingen en is vaak dichterbij dan je denkt. Geniet, in Emmen ligt de wereld aan je voeten.