VVD Emmen wil af van ‘promotiespaghetti’: 'Leg citymarketing neer bij de Stichting Marketing Regio Emmen'

Elf organisaties in de regio Emmen houden zich met citymarketing bezig, maar volgens de Emmer VVD-fractie ontbreekt de onderlinge afstemming.

,,Die coördinatie zou wat ons betreft bij de Stichting Marketing Regio Emmen (SMRE) moeten komen liggen. Zo kunnen we de ‘promotie spaghetti’ ontrafelen”, stelt fractievoorzitter en raadslid Marcel Meijer.

De door de VVD bedoelde elf organisaties zijn SMRE (Emmen Maak Het Mee!), Tourist Info Emmen, Emmen Vlinderstad, Het Oude Centrum, De Weiert, Marketing Drenthe, Recreatieschap Drenthe, Hunebed Highway, Geopark Hondsrug, Wildlands en de communicatieafdeling van de gemeente Emmen.

‘Opheffen van het SMRE is lichtelijk dom’

Vorige maand kondigde het college van Emmen aan de bijdrage voor de Stichting Marketing Regio Emmen te halveren (van 200.000 naar 100.000 euro), omdat de gemeente vanaf volgend jaar 12 miljoen euro moet bezuinigen.

,,Als gemeente met meer dan honderdduizend inwoners heeft Emmen een uitgebalanceerd beleid op het gebied van citymarketing nodig”, zegt Meijer. ,,Als elf partijen, met allemaal hun eigen organisatie, budgetten, doelen en doelgroepen hebben, dan wordt het een zooitje. En uitgerekend in zo’n situatie overweegt het college SMRE op te heffen? Dat lijkt me lichtelijk dom. SMRE richt zich als enige specifiek op de hele Gemeente. Daar is nu zes jaar in geïnvesteerd. Al die moeite kan dan rechtstreeks in de prullenbak.”

Volgens de VVD moet de regio Emmen altijd een stapje harder lopen en meer knokken om mensen, toeristen en bedrijven naar Emmen te trekken. ,,Zo niet, dan laten we andere steden, zoals Zwolle, Groningen, Leeuwarden en Assen, de kaas van het brood eten. Emmen moet één eigen beleid hebben. Met één visie, één beeldvorming. En eigen middelen om actief promotie te maken. Voor SMRE is daarin een overkoepelende, coördinerende en regisserende rol weggelegd.”

‘Tourist Info Emmen had makkelijk bij Wildlands onderdak kunnen vinden’

Daarnaast vindt de VVD het merkwaardig dat Tourist Info Emmen en Emmen Vlinderstad in één pand van de gemeente - villa De Lindenhof - waren gevestigd. ,,Terwijl SMRE haar eigen kantoor had. In plaats van samengaan in één pand is gekozen voor drie panden met hogere huur. Tourist Info Emmen had makkelijk bij Wildlands onderdak kunnen vinden.”