Linkbuilding uitbesteden: wel of niet doen?

Aangeboden door: linkbuildingmasters.nl

Als ondernemer heb je graag een vinger aan de pols bij alles dat zich binnen je bedrijf afspeelt. Toch zijn er een aantal zaken die je wellicht beter uit kunt besteden. Dat geldt onder andere voor linkbuilding.

Steeds meer ondernemers kiezen dat linkbuilding uitbesteden beter werkt voor hen. Is het ook iets voor jou? Dat ontdek je hier.

Wat is linkbuilding?

Met linkbuilding zorg je ervoor dat de website van je onderneming goed vindbaar is in zoekmachines zoals Google. Linkbuilding bestaat uit het plaatsen van links. Dit zijn niet alleen links binnen je eigen website maar ook links van andere sites naar jou toe. Het is een van de essentiële onderdelen van zoekmachine optimalisatie. 

Waarom is linkbuilding zo belangrijk?

Goede en betrouwbare links van en naar jouw website vergroten de autoriteit van je site. Zo hebben die links invloed op jouw positie in zoekresultaten. Hoe betrouwbaarder je site is en hoe meer autoriteit deze volgens Google heeft, hoe beter je website te vinden is. Linkbuilding is - naast het hebben van een goede website - misschien wel het belangrijkste onderdeel van zoekmachine optimalisatie. 

Kan ik linkbuilding zelf uitvoeren?

Kort gezegd: ja, dat kun je doen. De vraag is of het verstandig is. Linkbuilding is een essentieel maar ook zeer intensief onderdeel van zoekmachine optimalisatie. Het kost simpelweg veel tijd om een linkprofiel op te bouwen. Bovendien heb je er algemene kennis voor nodig, onder meer over zoekmachine optimalisatie en algoritmes van Google. Als je de tijd hebt en de kennis op wil doen dan is het iets dat je jezelf aan kunt leren. Als je echter druk bent en je tijd kostbaar is, dan kan uitbesteden onder de streep meer geld opleveren. 

Wat zijn de voordelen van linkbuilding uitbesteden?

Het meest voor de hand liggende voordeel is tijd. Je wint tijd door linkbuilding uit te besteden want een linkprofiel maak je niet in een paar dagen. Een ander voordeel is dat je met een kundige partij samenwerkt waar kennis in huis is. Wanneer jij zelf met linkbuilding aan de slag gaat zonder de nodige kennis dan is het een proces van veel testen, meten en opnieuw beginnen. Een linkbuilder weet echter precies hoe en waar hij de juiste backlinks moet plaatsen om jouw website meer autoriteit te geven. 

Waarom heb ik backlinks nodig?

Linkbuilding bestaat uit een aantal soorten links:

  • links van de ene pagina op je website naar de andere
  • links vanaf jouw website naar andere websites toe
  • links vanaf andere websites naar jouw website toe

Die laatste soort link noemen we een backlink. Backlinks moeten waardevol zijn. Dat wil zeggen dat de website waar de link vandaan komt ook autoriteit moet hebben. Bovendien moet die site een soortgelijk onderwerp behandelen als jouw product of dienst. Backlinks plaatsen is iets dat je moeilijk zelf kunt doen. Je kunt immers niet zomaar links plaatsen op andermans websites. Linkbuilders kunnen dat wel. Zij hebben connecties en beheren vaak externe websites waar backlinks vanaf komen.

Wat zijn de nadelen van linkbuilding uitbesteden?

Laten we eerlijk zijn: uitbesteden kost geld. Het is pas winstgevend om taken uit te besteden als het je veel tijd en dus geld gaat schelen. In het geval van linkbuilding is dat waarschijnlijk het geval mits je een betrouwbare samenwerkingspartner vindt. Er zijn namelijk nog altijd linkbuilding bureau’s die beloftes doen die ze niet waar kunnen maken. 

Hoe vind ik een goede linkbuilding partner?

Kijk naar de reputatie van een bedrijf. Lees hiervoor reviews van klanten maar doe ook je eigen onderzoek. Wie ken je die klant is (geweest) van een bepaald bureau? Hoe vindbaar is die ondernemer voor jou via zoekmachines? Zie je inderdaad dat de website een goede positie heeft? Onderzoek naar de beste linkbuilder scheelt je een hoop frustratie.