FC Emmen zet met vastleggen van clubicoon René Grummel in op het doorontwikkelen van de jeugdopleiding

FC Emmen stelt René Grummel (52) aan als hoofd jeugdopleiding. De voormalig speler van de club combineerde deze functie vorig jaar met het assistent-trainerschap van het eerste elftal, maar ontfermt zich komend jaar fulltime over de jeugdtak.

Het is alweer een tijdje geleden dat René Grummel zijn laatste officiële speelminuten maakte voor FC Emmen. Om precies te zijn hing de middenvelder zijn kicksen in het jaar 2000 aan de wilgen na 229 wedstrijden voor de club te hebben gespeeld. Pas in 2015 keerde hij er terug, als assistent-manager. Onder Dick Lukkien combineerde hij die taak de afgelopen drie jaar met een functie als hoofd jeugdopleiding. Dat beviel zo goed dat de club deze week heeft besloten hem fulltime jeugdverantwoordelijke te maken.

„De beste jeugdopleiding van Nederland zou een mooi streven zijn”, zegt Grummel, „maar daarvoor is de club te klein en staan onze budgetten voor de jeugd in geen verhouding tot de top van Nederland; ook niet tot een PEC Zwolle of FC Groningen. Die zijn wat dat betreft verder, maar wij tappen uit een ander vaatje. Door heel creatief te zijn hopen we in de buurt te komen. Maar het is een illusie om te denken dat de jeugdopleiding van Emmen binnen vijf jaar tot de beste van Nederland behoort.”

Investeren in het krachthonk

De voornaamste taak van Grummel zal komend jaar zijn om de aansluiting vanuit de jeugd met het eerste elftal te stroomlijnen. Volgens hem is de stap naar de hoofdmacht namelijk een stuk lastiger geworden sinds de club in de eredivisie speelt. „We zien dat het verschil tussen het eerste en de jeugd op dit moment redelijk groot is. Dat betekent dat we er nog meer voor moeten zorgen dat jeugdspelers fysiek op het juiste niveau zitten als ze de stap naar het eerste maken.”

Het is volgens het clubicoon niet ondenkelijk dat de club gaat investeren in een krachthonk. „Het eerste elftal heeft de beschikking over een aantal faciliteiten, de jeugd niet. Er is wel een samenwerkingsverband met de sportschool naast het stadion, maar in het ideale scenario beschikken we over een eigen krachthonk.” Verder staan het verbeteren van de scouting en een intensivering van de samenwerking met amateurclubs in de regio ‘hoog op het lijstje’ van Grummel en FC Emmen.

Tijd om verder te bouwen

Het is overigens niet zo dat er helemaal geen talenten doorstromen naar het eerste elftal, zegt Grummel. Zo trainde de 18-jarige Ben Scholte afgelopen seizoen al mee met de mannen van Dick Lukkien. Tot een debuut kwam het niet, maar het leverde de aanvallende middenvelder wel een contract op. De eveneens 18-jarige Bas Aalderink sloot onlangs nog aan bij het eerste. De defensief ingestelde middenvelder kampte vorig seizoen met een blessure, maar maakte volgens Grummel de afgelopen weken een goede indruk.

Desalniettemin is het aantal spelers dat de afgelopen jaren vanuit de eigen jeugdopleiding doorbrak in het eerste elftal op één hand te tellen. Op zich niet zo verrassend, aangezien de jeugdtak van de club pas sinds zeven jaar weer op eigen benen staat na het beëindigen van de samenwerking met SC Heerenveen. Grummel: „Het is nu tijd om verder uit te bouwen, er is veel te doen. Wat dat betreft geen gespreid bedje, maar des te meer een mooie uitdaging om samen met alle trainers en vrijwilligers op te pakken.”

Klaar voor de volgende stap

Voorzitter van de club Ronald Lubbers is blij met de transfer binnenshuis: “De jeugdopleiding van FC Emmen is toe aan de volgende stap. We hebben ambitie en daar hoort bij dat je een fulltime hoofd jeugdopleiding in dienst hebt. We hebben in René Grummel een oud-voetballer binnen de organisatie die deze rol al combineerde met zijn functie als assistent-trainer bij het eerste elftal. We zijn blij dat we die stap in onze jeugdopleiding met René kunnen zetten.”