Rachèl (17) uit Borger: 'Hoop dat jongerenraad Borger-Odoorn dit jaar van de grond komt'

Na eerdere gestrande pogingen in 2014 en 2018 zou het er dit jaar eindelijk van kunnen komen: een volwaardige jongerenraad voor de gemeente Borger-Odoorn.

Via dit lichaam kunnen de jongste inwoners de gemeente gevraagd en ongevraagd advies geven over onderwerpen die hun (ook) aangaan. Rachèl Rundervoort (17) uit Borger is momenteel de enige kandidaat voor de jeugdraad. Later dit jaar volgt nog een zoektocht naar gelijkgestemde leeftijdsgenoten.

Zoals gezegd zijn er in het verleden meerdere pogingen door jongeren ondernomen om een raad op te richten. In 2014 meldde zich een groepje van acht jongeren. De initiatiefnemer ging echter elders studeren en vanwege het ontbreken van een helder plan viel de groep uit elkaar. In de zomer van 2018 deed een nieuwe groep van vijf jongeren ook een poging, maar ook dit liep grotendeels om dezelfde redenen spaak.

Rachèl zat bij dat laatste groepje en is als laatste der Mohikanen overgebleven, vertelt ze. ,,Ik zag zelf een oproep op Twitter van Gemeentebelangen om je als jongere te melden voor de jeugdraad. Dat leek mij leuk toe om te doen. We hebben een jaartje gepraat over de opzet. Maar we wisten niet aan welke regels of voorwaarden wij rekening moesten houden. Het maakte het allemaal erg lastig. Vanwege drukte door studie en andere activiteiten haakte iedereen vervolgens af, zodat ik in mijn eentje overbleef.”

Europese Unie

Rachèl overwoog zelf ook de handdoek in de ring te gooien, maar besloot toch door te zetten. ,,Ik ben mij steeds meer gaan interesseren in politiek. Via school heb ik al eens meegedaan met politieke debatten. Ik zou later ook graag de politiek in willen, het liefst in de richting van de Europese Unie of de Verenigde Naties.” En een jeugdraad helpt natuurlijk om de eerste kilometers te maken.

Wat betreft Borger-Odoorn heeft ze al enkele thema’s die ze graag wil aansnijden binnen de gemeentelijke politiek. ,,Bijvoorbeeld ontmoetingsplekken voor jongeren. Niet per sé jeugdhonken, maar wel locaties waar jongeren samen kunnen komen. Sport en gezondheid vind ik ook belangrijk. Na de basisschool wordt er maar weinig op het gebied van sport en spel voor de jeugd gedaan.”

In augustus volgen er nog wervingsrondes voor meer kandidaten. Rachèl hoopt dat de jongerenraad vanaf september echt op zijn benen staat. Er is in totaal ruimte voor 11 jongeren, met een leeftijdslimiet die tussen 15 en 23 jaar ligt.

Potje geld

Een meerderheid van de gemeenteraad dient donderdagavond een voorstel in waarin gevraagd wordt om financiële ondersteuning voor een toekomstige jeugdraad. Volgens Ankie Huijling van het CDA, samen met Gemeentebelangen kartrekker van dit initiatief, moet het beschikbaar stellen van vergoedingen jongeren prikkelen om zitting te nemen in een jeugdraad.

,,De meeste jongeren hebben een baantje om wat geld bij te verdienen. Op momenten dat je steekt in de jongerenraad, kun je bijvoorbeeld niet vakken vullen bij de Appie. Op deze basis worden dit soort keuzes ook gemaakt. Daarom willen wij wat geld beschikbaar stellen tegenover hun werkzaamheden, zodat ze dat stukje inkomen niet hoeven te missen.”

Het is de bedoeling om de jongerenraad jaarlijks 2675 euro en een potje met 750 euro voor activiteiten te verstrekken, met een eenmalige bijdrage van 2500 euro als opstartkosten. Voor de vergaderingen staat een vergoeding van 35 euro per vergadering per persoon. Het initiatief wordt ondersteund door PvdA, D66 en GroenLinks, waardoor er een meerderheid is voor het voorstel.

Sympathiek

Wethouder Albert Trip laat weten sympathiek tegenover het voorstel te staan. ,,Fijn dat ze hier mee komen. We zien graag dat jongeren ook zoveel mogelijk meedoen wat betreft de lokale politiek.”