Actie MMondmaskers voor Voedselbank Zuidoost-Drenthe van start

4GreenSupport en VLNTR uit Emmen zijn gestart met het produceren en inzamelen van herbruikbare mondmaskers, die gemaakt worden van hergebruikt textiel. Doelstelling is dat de minima in Nederland kunnen beschikken over duurzame mondmaskers.

De eerste lading is vandaag aan de Voedselbank Zuidoost-Drenthe geschonken. Dit is een samenwerking tussen bovengenoemde sociaal ondernemers, Project Open Air NL, CoHelpers Coevorden, 50|50 Workcenter, Menso, de gemeente Emmen en kringloopwinkel Het Goed. De initiatiefnemers hopen hiermee anderen in Nederland te inspireren om ook duurzame mondmaskers te produceren en in te zamelen voor de voedselbanken in hun regio.

Toen bekend werd dat op 1 juni iedereen in het openbaar vervoer een mondmasker zou moeten dragen, riep dat bij de initiatiefnemers direct de vraag op wat dit zou betekenen voor mensen die een bijstandsuitkering hebben of gebruik maken van de Voedselbank. Vaak zijn deze mensen afhankelijk van het openbaar vervoer, maar een herbruikbaar mondkapje kost al gauw enkele euro’s per stuk.

De kans is groot dat de goedkoopste mondmaskers worden aangeschaft: wegwerpmaskers die geproduceerd worden in Azië onder wisselende arbeidsomstandigheden. Niet goed voor de mensen en het klimaat, en ze zijn bovendien snel op.

Idee

Dit kan anders, bedachten de initiatiefnemers. Het idee ontstond om mondmaskers te gaan produceren voor de Voedselbank. Mondmaskers gemaakt van gebruikt textiel. Want daar was ineens een enorme overschot aan, door de opruimwoede van veel Nederlanders die gedwongen thuis zaten door corona. De plaatselijke kringloopwinkel Het Goed was direct enthousiast en doneerde textiel - volledig van katoen - aan het initiatief.

Project Open Air NL was er vanaf de eerste stap bij betrokken en doneerde 3000 euro. Dit geld is nodig om de eerste materiaalkosten te kunnen betalen. Menso, CoHelpers Coevorden en 50|50 Workcenter maken de mondmaskers.

Voedselbanken Nederland gaf aan 185.000 mondmaskers nodig te hebben voor hun klanten. Een doel dat MMondmaskers niet alleen kan bereiken. Meer informatie over zelf bijdragen staat op www.mmondmaskers.nl.

Op de groepsfoto: Simone Kempees (Co-Helpers Coevorden), Marjon van Ommen (50|50 Workcenter), Mark Goos (VLNTR), Linda Meijer (4 Green Support), Harrie Timmerman (Voedselbank Zuidoost-Drenthe), de niet zichtbare (maar wel aanwezige) Margaret Jeuring (Voedselbank) en de Emmer wethouders Guido Rink en Raymond Wanders.