Deze Compascumer (18) slaagde met vier profielen voor zijn vwo (maar hoe deed hij dat?)

Maarten de Jong, leerling uit 6 gymnasium van het Esdal College in Emmen, is geslaagd met niet één, maar vier profielen.

De leerling uit Emmer-Compascuum zette daarmee een uitzonderlijke prestatie neer. En dat deed hij grotendeels zonder dat hij het zelf wist. ,,In principe koos ik in de derde klas voor een pakket met drie profielen, namelijk Economie & Maatschappij, Natuur & Techniek en Natuur & Gezondheid. Tot V6 wist ik niet dat ik ook Cultuur & Maatschappij deed.”

De reden dat hij hiervoor koos, was simpel. ,,Ik wist nog helemaal niet wat ik wilde gaan studeren. Om te voorkomen dat er een opleiding zou zijn die ik niet zou mogen doen, omdat ik bepaalde vakken niet in mijn pakket zou hebben gehad, ben ik voor de ruimste keus aan profielen gegaan. Op die manier was ik verzekerd van veel keus aan opleidingen.”

‘Drive om de beste te zijn’

Bewust was zijn keuze voor het gymnasium, vanwege zijn interesse in de klassieke oudheid. ,,Ik kwam aan mijn motivatie voor het leren en werken door een soort drive om de beste te zijn en om mezelf alsmaar te verbeteren. Waarom ik die drive heb weet ik niet. Wel is het zo dat mijn opa Lex en mijn oom Olaf diezelfde motivatie bezitten. Zij hebben het allebei erg ver geschopt in het leven en ik hoop dat ik later net zo succesvol en gelukkig word als zij zijn geworden.”

Leren kwam volgens Maarten bij hem aanwaaien. “Mijn leermethode is naar mijn mening niet heel anders dan die van mijn medeleerlingen. Ik moet zeggen dat ik veel geluk heb gehad met het feit dat ik goed kan leren. Voor vakken, zoals geschiedenis en biologie hoef ik de stof maar twee of drie keer door te lezen om een voldoende te halen. Ik maakte in de bovenbouw alleen huiswerk voor de vakken Latijn, wiskunde en economie. Enkel omdat ik me het meest voor deze vakken interesseerde. Ik maakte af en toe een samenvatting, maar ik nam de meeste hoeveelheid stof tot me door te lezen en te begrijpen.”

Leerknobbel

Tijd om te relaxen was er ook. ,,Hoewel ik hoge cijfers halen belangrijk vind, is relaxen ook een van mijn hoogste prioriteiten. Begrijp mij niet verkeerd, ik besteedde erg veel tijd aan mijn schoolwerk en ik heb hard gewerkt voor de vier profielen, maar mijn ‘leerknobbel’ hielp wel.”

Maarten gaat na de zomer aan de Rijksuniversiteit Groningen econometrie studeren. ,,Ik heb voor de opleiding Econometrics & Operational Research gekozen, omdat de wiskunde, de logische manier van redeneren en het onderwerp economie mij erg intrigeren. Deze drie aspecten van de opleiding hebben mij ertoe gezet me in te schrijven voor econometrie.”

Koken

Tijdens de ‘lockdown’ hoefde hij niet meer een uur heen en een uur terug te fietsen naar en van school en had hij tijd om een nieuwe hobby te ontdekken: koken. Dat belooft nog wat voor zijn huisgenoten straks in Groningen.