Grensgebied (2) | Kodda

Schrijver Peter Veen en schilder Cor Sonke verkenden het grensgebied van Zuidoost-Drenthe en zochten er naar de verhalen van het landschap en de mensen. Hun bevindingen zijn verwerkt in teksten en schilderijen. De gratis te bezoeken expositie Grensgebied in het CBK Emmen aan de Ermerweg vertelt vanaf 8 augustus alles, maar deze krant laat alvast voorproefjes zien.

Het is soms druk in het Bargerveen en zie dan maar eens koeien naar een verzamelplaats te lokken. „Hun vakantie is voorbij”, zegt de boer. Hij maakt flinke hopen hooi en biks op een omheinde voederplaats. „Het zijn de laatste acht, de andere zestig koeien staan al binnen. Het gras raakt hier op. Dus het is tijd om ze weg te halen.” Hij loopt het veld op met een emmer brokjes en rammelt ermee, terwijl hij verleidelijk roept: ,,Kom dan, kom dan, kom dan, kodda, kodda-kodda-kodda”. Maar rond de hekken wachten wandelaars. En op de palen die de hekken stutten, zitten kinderen met bungelende benen.

Ik zou ook niet komen. Het gebied zelf is rustig en stil, gedekte tinten, zachte kleuren bruin en groen. De herrie komt van mensen. Van snelle bewegingen. Van woest gele jasjes, fel oranje t-shirts, helderrode broeken, kobaltblauwe truien, oogverblindend groene mutsen, schreeuwend paarse schoenen, rare hoedjes, tijgerprints en voetbalnummers. Een glimmende camera die het zonlicht reflecteert, wijst als een geweer naar de koeien.

Door het veld

De zuidwestenwind draagt de geur van deo, parfum en eau de cologne door het veld. En verder weg schreeuwen de voetballers in het dorp ‘voorzet, voorzet’. Later als ik vlakbij mijn auto ben, rijdt de boer langs in zijn four wheel drive. Hij zwaait. Ik kijk om. De koeien staan nog steeds in het veld.

Tekst: Peter Veen
Schilderij: Cor Sonke