Column Eric van Oosterhout | Bromsnor

Bij de naam Swiebertje beginnen veel harten van mijn leeftijd wat sneller te kloppen. In mijn jeugd (opa vertelt) was er nog niet zo heel veel op tv. Swiebertje was een serie over een zwerver, een landloper, zoals dat toen heette.

De verhaaltjes waren overzichtelijk. Swiebertje ging op zijn zwerftochten geregeld een ‘kopjen’ koffie drinken bij Saartje. Zij was de huishoudster van de burgemeester. Dit was een wat saaie man, die in mijn herinnering altijd in een zwart pak met ambtsketen liep. Een plaatselijke veldwachter - Bromsnor - maakte het plaatje compleet. Swiebertje had altijd gedoe met hem, maar nooit te gek. Bromsnor (heerlijke naam) liep vaak te mopperen (,,Ik zal je krijgen met je streken”), maar kon toch nooit echt boos woorden op de zwerver.

Ingewikkelder

De tijden dat de politie wat grapjes loopt te maken met landlopers is toch wel echt voorbij. Het politiewerk lijkt steeds ingewikkelder te worden. De zwerver heeft plaatsgemaakt voor psychisch verwarde mensen, waar weinig lol aan valt te beleven. De politie heeft de handen vol aan allerhande demonstraties, die ook weer andere acties oproepen. Demonstraties tegen zwarte piet en voor zwarte piet. Demonstraties voor ‘Black Lives’ en voor ‘All lives’. Demonstraties tegen 5G, voor het Klimaat, tegen de Lock down, met Gele hesjes en ga zo maar door.

Twee weken geleden hadden we in Emmen de Black Lives Matter-demonstratie. De organisatie had het erg druk met het voldoen aan alle regels die bij zo’n actie horen. Dat is in normale tijden al een heel karwei, maar nu kwamen de corona-regels (1,5 meter afstand) er ook nog bij. Bovendien was er een tegendemonstratie aangekondigd. Dat leidde eerder in andere steden tot een hoop gedoe. De organisatie deed het voortreffelijk.

Demonstratie voorbereid

Op de achtergrond bereidde de politie de demonstratie voor. Het demonstratierecht is in Nederland een groot goed. De politie bemoeit zich niet met de inhoud, maar wil voorkomen dat voor- en tegenstanders elkaar in de haren vliegen. In de week voor de demonstratie wordt gewerkt aan diverse draaiboeken met scenario’s. Op de dag zelf doe ik met de politiechef de aftrap voor de laatste bijeenkomst, waar de instructies worden gegeven. Er zijn tientallen agenten aanwezig. De middag loopt mede door de inzet van de politie voorbeeldig.

Malieveld

Dat is in Den Haag wel anders. Op het Malieveld bewaar ik prachtige jeugdherinneringen aan mijn vader, het circus en de kermis. Nu is het een grote bende door allerlei volk dat ‘tegen de 1,5 meter-samenleving’ is. Zij doen alsof het coronavirus niet bestaat en verzonnen is door een regering, die mensen wil onderdrukken. Dat mag je in Nederland vinden. Maar wat niet mag, is om in te slaan op goedwillende agenten, die hun Vaderdag invullen met het in het gareel houden van dit soort volk. Ik zit er met verbazing naar te kijken.

Natuurlijk, de tijd van gekibbel tussen Swiebertje en Bromsnor is wel wat voorbij (,,dekselse vlegel”). Maar laten we zuinig zijn op onze politie en andere handhavers. We hebben ze hard nodig om een beetje plezierig te blijven leven.