Geslaagden Hondsrug College in Emmen krijgen diploma en gaan vijf minuten uit hun dak in speciale drive-thru feesttent

Op het Hondsrug College in Emmen biedt de komende vier dagen een drive-thru uitkomst bij de aangepaste diploma-uitreiking, maar voor de 450 geluksvogels heeft de school na ontvangst van hun felbegeerde bul nog een verrassing in petto.

Op het parkeerterrein naast het Fletcher Hotel aan de Van Schaikweg is naast een drive-in bioscoop voor de uitreiking ook een drive-thru feesttent opgesteld. ,,Daar rijden de geslaagde leerlingen doorheen en kunnen dan vijf minuten vanuit hun auto even helemaal losgaan, in het bijzijn van hun docenten”, zegt docent René Katerbarg.

Volgens Katerbarg staat 450 geslaagden uit 20 klassen het feestje te wachten, waarvoor Danielle Idema van Bij Daan Events uit Emmen het idee aandroeg.

,,We wilden vanwege de bijzondere gang van zaken van dit eindexamenjaar, waarbij de leerlingen voor het eerst sinds 1945 zijn geslaagd zonder Centraal Eindexamen, niet zomaar voorbij laten gaan en deze coronaproof uitreiking nog een speciaal tintje meegeven. En die is door de gemeente Emmen volledig goedgekeurd.”

Hoe gaat de uitreiking precies in zijn werk?

De komende vier dagen is de parkeerplaats van het Fletcher Hotel omgetoverd tot diplomaveld. De eerste mavo-geslaagden krijgen maandag om 16.00 uur hun diploma. Donderdagmiddag zijn als laatste de havo-leerlingen aan de beurt.

,,Samen met de rest van het gezin worden de geslaagde leerlingen uitgenodigd om per auto naar het parkeerterrein te komen”, vertelt Katerbarg. ,,Daar krijgt iedere auto een feesttas met een lekkere inhoud en een parkeerplaats toegewezen. Vervolgens kan iedereen vanuit de auto kijken naar de toespraken van de teamleiders, foto’s en anekdotes van docenten en een filmpje van de mentor. Daarna wordt per rij auto’s het diploma uitgereikt, waarbij de geslaagden even mogen uitstappen.”

‘We willen er toch iets bijzonders van maken’

Vervolgens is het tijd voor een feestje. ,,Als de leerlingen weer zijn ingestapt, rijden de auto’s vervolgens per vier een grote tent binnen, waar enkele docenten in feestkleding een discosfeer neerzetten met muziek en discolampen. Na vijf minuten rijden de auto’s de tent weer uit en volgt het volgende viertal.”

Katerbarg hoopt dat het weer meezit. ,,Dan kunnen de diploma’s voor de eerste rij met auto’s worden getekend. Dat is niet alleen leuker om naar de kijken voor de overige gezinsleden, maar daardoor is de doorstroming nog sneller. Al met al gebeurt alles dus op afstand en blijft men in de auto op de afstudeerder na, maar kunnen we er op deze manier toch iets bijzonders en feestelijks van te maken.”