Conflict in Emmen over reclame op kasten en gebouwtjes

De gemeente Emmen heeft het aan de stok met Centercom Buitenreclame. Emmen wil dat het bedrijf stopt met het maken van reclame in zogeheten wisselframes.

Centercom is een landelijk opererend bedrijf dat op verschillende manieren reclameruimte aanbiedt. Een van de opties is het maken van reclame op netwerkkasten, trafohuisjes en kasten die bij stoplichten staan. Centercom plaatst er lijsten op waar reclamemateriaal in past. Deze lijsten worden ook wel wisselframes genoemd.

In Emmen worden ze gebruikt op tientallen objecten van Enexis en KPN. Dit gebeurt met goedkeuring van deze twee bedrijven, maar niet met die van de gemeente Emmen. Volgens de gemeente heeft Centercom niet de benodigde vergunning en lapt het bedrijf ook de reclameverordening aan de laars. Centercom bestrijdt dit en stelt dat voor deze manier van reclame maken helemaal geen vergunning nodig is.

Concurrent wil handhaving

De gemeente kwam in actie nadat Hoffman Outdoor Media een zogeheten handhavingsverzoek had ingediend. Hoffman is een directe concurrent van Centercom en won in 2017 in Emmen een aanbestedingsprocedure om reclameborden rond lantarenpalen te mogen plaatsen. Sinds 2018 is Hoffman het enige bedrijf dat dit in Emmen mag doen. Het gaat om in totaal 160 borden.

Volgens Emile Perk van Hoffman wordt zijn onderneming nu in financiële zin benadeeld doordat Centercom in Emmen illegaal reclameruimte verkoopt op objecten van Enexis en KPN. De gemeente is het daarmee eens en drong er bij Centercom op aan om hiermee te stoppen.

Toen dit niet gebeurde, liet de gemeente weten dwangsommen op te gaan leggen. Doordat Centercom protest aantekende, ligt de kwestie momenteel ter beoordeling bij de Emmer bezwarencommissie.

Discussie in tal van plaatsen

Bij de hoorzitting van deze commissie bleek dat beide reclamebedrijven al lange tijd met elkaar overhoop liggen en op tal van plekken voor bezwaarschriftencommissies zijn verschenen. ,,Om moe van de worden’’, verzuchtte Constantijn de Lange, advocaat van Centercom.

De Lange haalde meerdere wetsartikelen aan om duidelijk te maken dat de genoemde frames zonder omgevingsvergunning opgehangen kunnen worden. Ook stelde hij dat frames ten onrechte op één hoop worden geveegd met de reclame die erin wordt gemaakt. ,,De frames en de reclame kunnen niet los van elkaar gezien worden. Het gaat Centercom niet om de frames. De primaire functie is het voeren van reclame’’, reageerde een ambtenaar van de gemeente.

De Lange merkte tevens op dat Centercom met de frames een heel andere doelgroep bedient dan Hoffman met de borden rond lantarenpalen. Dit werd met klem tegengesproken door Emile Perk van Hoffman.

Ontsierend

In een brief schrijft Emmen dat zij de frames met reclame als ‘ontsierend’ beschouwt en dat de gemeente geen toestemming heeft gegeven de frames aan gemeentelijke eigendommen te hangen. Dat laatste gebeurt volgens De Lange ook niet. Het gaat, zo stelde hij, om objecten van bedrijven waarmee Centercom overeenkomsten heeft gesloten.

Centercom-directeur Hans Moerkerk: ,,Enexis, KPN en Ziggo maar ook veel gemeenten gaan graag met ons in zee. Wij zorgen ervoor dat hun netwerkkasten, trafohuisjes en stoplichtkasten netjes blijven. Zijn er wildplakkers actief geweest of is er graffiti, dan komen wij langs om dat weer weg te halen. Of dit nieuw is voor Emmen? Nee, we doen dit al vele jaren. En voor de frames die voor 2010 zijn geplaatst, hebben we gewoon een vergunning gekregen. Daarna hoefde je op basis van een wetswijziging geen vergunning meer aan te vragen.’’

De Emmer bezwarencommissie komt half augustus met conclusies.