Meneer Meertens vertelt | Balletje uit de muur

Niet alleen zijn archief blijkt indrukwekkend. Van hetzelfde kaliber zijn de dikke mappen vol historische foto’s, die een breed beeld geven van pakweg de afgelopen 80 jaar.

Die kennis van de plaatselijke historie bestaat niet alleen op papier. Ook het geheugen van de 73-jarige Emmenaar is een rijke bron vol verhalen en anekdotes. Kortom, Geert Meertens ten voeten uit!

,,In het Emmen van de vijftiger jaren was het aantal automatieken nog vrij beperkt. Eén van de plaatselijke pioniers die de verkoop van snacks via een automaat stevig aanzwengelde, was ongetwijfeld Geert Bos. Zelfs al voor de Tweede Wereldoorlog combineerde hij zijn sigarenzaak - op de hoek van de Wilhelminastraat en de Kapelstraat - met een bescheiden automatiek. Na de oorlog breidde de zaak verder uit en na de overname in 1957 breidde zoon Jan Bos de inpandige automatiek verder uit. Met name de ‘getrokken’ gehaktballen waren zo populair, dat voor vele Emmenaren de term ‘Balletje Bos’ nog steeds een levend begrip is. Vroeger, na werktijd, fietsten we er geregeld met PTT-collega's naar toe voor een smakelijke gehakt-, nasi-, eierbal of een kroketje. De prijzen? Destijds trok je die glazen deurtjes van de automatiek nog open na inworp van enkele kwartjes. Overigens was het wel aanpakken voor Jan en zijn vrouw Coby, want veelal kwamen de klanten tot diep in de nacht een hartige hap halen. Medio negentiger jaren sloot de zaak definitief de deuren. Begin deze eeuw maakte de winkel plaats voor een wokrestaurant, casino en appartementen. De naam van het laatstgenoemde bouwwerk is geen toeval: ‘Boshof’.

Hardgekookte eieren

Ook een ander voormalig verkooppunt van snacks verdient aandacht, namelijk de bekende automatiek van bakkerij Stoker aan de Hoofdstraat. Ook daar had men vroeger bepaald niet te klagen over belangstelling. Dat was te danken aan de fraaie locatie, de ruime openingstijden en zeker ook de kwaliteit van het aanbod. Behalve het gebruikelijke snackassortiment stond Stoker vooral ook bekend om z'n lekkere, hardgekookte eieren. Naast een gedeelte met onder andere warme kroketten en bamiballen had je daar een ‘koude’ afdeling, waar men drop, rollen snoep en zelfs een appel uit de muur kon trekken.

Andere ondernemers haakten in op het succes van de automatiekhouders. Bakker Mulder aan de Boslaan besloot er eentje te installeren. Op het lijstje van voormalige en nog bestaande Emmer automatieken, mogen ook zeker Van Veenen aan de Weerdingerstraat, de Berehap in de Wilhelminastraat en cafetaria Westerhof in Weerdinge niet ontbreken. En niet te vergeten Snackpoint op het Marktplein, die drie jaar geleden is verhuisd naar de Hoofdstraat. Tenslotte was ook op het treinstation een automatiek aanwezig.