Noodlijdend podium Vanslag ziet weer licht in de tunnel

Vanslag in Borger krijgt van de gemeente Borger-Odoorn een jaar om het cultuurpodium een financieel gezondere toekomst te geven.

Dat meldt het Vanslag donderdagavond op basis van ‘constructieve gesprekken met een gemeente die echt goed begrijpt dat de nood hoog is’.

,,De wetenschap dat sluiting en leegstand ook kosten met zich meebrengen heeft geleid tot de toezegging dat huidige activiteiten een jaar door kunnen gaan zonder dat daarvoor huur of andere kosten worden berekend”, aldus het podium in een verklaring.

,,Deze geste geeft enorm veel lucht. We zullen de gemeente een voorstel doen hoe we invulling gaan geven aan de 1,5 meter maatregel voor theaters, de maximale aantallen bezoekers enzovoorts,” meldt het podium.

Wellicht meerdere gebruikers en ander gebruik

De gesprekken hebben tevens een toezegging opgeleverd dat de gemeente zich samen met de provincie Drenthe hard gaat maken om ‘voor een extra bekostiging van de concerten zorg te dragen’. Vanslag: ,,We beschouwen het als een gezamenlijke inspanningsverplichting dat zo reëel mogelijk te doen.”

De afspraken kunnen ertoe leiden dat het kerkgebouw aan de Hoofdstraat in Borger meerdere gebruikers krijgt. ,,Als cultuurpodium begrijpen we dat we het gebouw niet alleen kunnen claimen voor vijftig voorstellingen per jaar. We gaan verkennen om een gezonde exploitatie mogelijk te maken. Dat kan door de toevoeging van nieuwe gebruikers of gebruik.”