Yvonne Ludwig wint Treant Wetenschapsprijs

Yvonne Ludwig uit Emmen, physican assistant pathologie, heeft onlangs de tweede Treant Wetenschapsprijs in de wacht gesleept. Om patiënten op korte termijn zekerheid te kunnen geven, heeft Ludwig in haar onderzoek gekeken of de diagnose van prostaatkanker sneller kan worden vastgesteld bij een patiënt.

Een van de belangrijkste onderdelen van een snelle diagnose is het proces op de afdeling Pathologie. Normaal gesproken duurt dit proces vijf werkdagen. Om sneldiagnostiek uit te voeren, moest dit proces sterk worden ingekort, maar dit mocht niet ten koste gaan van de kwaliteit en daarmee de betrouwbaarheid van de diagnose. Uiteindelijk leidt dat ertoe dat patiënten binnen twee dagen weten of ze wel of geen prostaatkanker hebben, in plaats van binnen een aantal weken. Patiënten eerder zekerheid kunnen geven is belangrijk. Een snelle diagnose kan veel voordelen opleveren voor zowel de patiënt als het behandelend ziekenhuis.

In totaal kwamen er elf inzendingen binnen voor de Treant Wetenschapsprijs. Ludwig mocht de wisselbokaal in ontvangst nemen, samen met een bedrag van 500 euro. Iedereen binnen Treant die wetenschappelijk onderzoek heeft gedaan, mocht meedingen naar de prijs. Door deze prijs in het leven te roepen, hoopt Treant medewerkers te prikkelen om innovatief bezig te zijn.