Emmen pakt gevaarlijkste kruispunt van Drenthe na de zomer aan

Op het gevaarlijkste kruispunt van Drenthe in Emmen wordt na de zomervakantie een voorrangsplein aangelegd. Daarmee hoopt de gemeente Emmen dat het aantal ongelukken op die plek afneemt.

Op het bewuste kruispunt tussen de Landschaplaan en de Statenweg in de wijk Angelslo vonden in de afgelopen vijf jaar de meeste ongevallen in Drenthe plaats. Dat blijkt uit de ongevallenanalyse van de gemeente Emmen.

De gemeente wil nu twee vliegen in één klap slaan: de kruising aanpakken en de Statenweg voorzien van een nieuwe asfaltlaag.

Waarom is die kruising zo gevaarlijk?

Via het kruispunt rijdt veel verkeer de Landschaplaan op, richting het parkeerterrein achter winkelcentrum Angelslo. Ook keren veel automobilisten op het kruispunt als ze het parkeerterrein aan de voorkant van het winkelcentrum verlaten. Dat maakt het huidige kruispunt onoverzichtelijk.

Wethouder René van der Weide: ,,Door de aanleg van een voorrangsplein wordt de situatie overzichtelijker en kunnen we ongelukken voorkomen. Door gelijktijdig het regulier onderhoud van de Statenweg te doen, kunnen we de weg in een keer aanpakken.”

Hoe werkt zo’n voorrangsplein?

Een voorrangsplein is een vorm van een rotonde met kenmerken van een voorrangskruispunt. Hiermee wordt een kruising overzichtelijker en verbetert de doorstroming het verkeer. In de Landschaplaan komt een zogenaamde uitritconstructie dat het autoverkeer remt en daarmee overstekende fietsers en voetgangers beschermt. Alle andere zijstraten van de Statenweg hebben inmiddels al zo’n uitritconstructie.

Provincie betaalt de helft van de aanleg

De aanleg van het voorrangsplein kost 400.000 euro. Daarvan betaalt de provincie Drenthe de helft, terwijl het resterende bedrag wordt betaald uit bestaande budgetten en restanten uit andere verkeersprojecten in de wijk Angelslo.

Aannemer gezocht

Wie het voorrangsplein gaat aanleggen is nog niet bekend. De gemeente zoekt nog een aannemer die het werk wil uitvoeren, maar niettemin moet het werk na de zomer starten.