Meneer Meertens vertelt | Bang in het donker?

Niet alleen zijn archief blijkt indrukwekkend. Van hetzelfde kaliber zijn de dikke mappen vol historische foto’s, die een breed beeld geven van pakweg de afgelopen 80 jaar.

Die kennis van de plaatselijke historie bestaat niet alleen op papier. Ook het geheugen van de 73-jarige Emmenaar is een rijke bron vol verhalen en anekdotes. Kortom, Geert Meertens ten voeten uit!

,,In mijn jeugd stonden er in de Minister Kanstraat welgeteld drie lantaarnpalen. Aan de Vreding, de straat waar ik nu al weer heel veel jaren woon, telde je ooit een gelijk aantal lichtpunten. Op beide locaties en elders doofde rond middernacht één van de twee ingebouwde tl-buizen. De zogeheten nachtstand, een perfecte situatie. De naam spreekt in dit kader al boekdelen, namelijk straatverlichting was ooit bedoeld om de straat te verlichten.

Boek lezen

Tegenwoordig telt eerstgenoemde straat een veelvoud van drie, terwijl aan de Vreding maar liefst dertien masten hun overdadige licht verspreiden. Daar komen de ‘schijnwerpers’ nog bij die het parkeerterrein achter het gemeentehuis doen baden in een zee van licht. Metershoge palen met elk een drietal natriumlampen. Elke afbakening van het licht door bijvoorbeeld kappen ontbreekt. Vanuit mijn dakraam kan ik er 's nachts makkelijk een boek bij lezen. Navraag bij de gemeente leverde enkel de geruststelling op dat men wel degelijk gebruik heeft gemaakt van spaarlampen. Ik ben er bijna zeker van dat zeg maar 10 procent van het geproduceerde licht effectief doet waar het voor bedoeld is en dat 90 procent als het ware oplost in het niets'.

Zonnekleppen

Zijn we tegenwoordig misschien bang in het donker? Die vraag komt ook echt bij je op tijdens de nachtelijke uren in Noordbarge. Tussen de brug over het Oranjekanaal en de Nieuw-Amsterdamsestraat staan op een afstand van pakweg 200 meter maar liefst 32 lichtmasten. Sinds de laatste aanpassing van de openbare verlichting aan de Boslaan, richting Emmerhout, kun je 's avonds maar beter de zonnekleppen van je auto neerklappen. En dat terwijl mijn moeder altijd al zei: ‘straatlantaarns hoeven niet verder te schijnen dan halverwege de volgende’. 'En dan hebben we de mond vol over energiebesparing, lichtvervuiling en aanverwante milieu toestanden. De conclusie mag duidelijk zijn, met betrekking tot de openbare verlichting was het vroeger in Emmen een stuk beter geregeld dan tegenwoordig.

Echt donker

Wat was het heerlijk vroeger, de openbare straatverlichting was gedoseerd en deed exact waar het voor bedoeld was. Perfecte omstandigheden voor je nachtrust, dankzij de beperkte lichtintensiteit. Het was 's nachts gewoon nog écht donker en daar zijn we nu helaas duidelijk ver van afgedwaald. En dan hebben we het nog helemaal niet gehad over de vaststelling dat ook bonte nachtelijke reclame-uitingen en verlichte kantoorpanden destijds niet aan de orde waren.”