Waterbedrijven roepen op: ga de tuin niet sproeien en vul geen zwembadjes

Regio - Ga niet de tuin sproeien, douche zo kort mogelijk, ga geen zwembaden met water vullen, stel het gebruik van de wasmachine uit en ga de auto niet wassen. Dat verzoeken waterbedrijven WMD en Vitens.

In Overijssel en Gelderland is sprake van een laag waterdruk, door extreem watergebruik. De verwachting is dat de lage waterdruk daar morgen ook nog aanhoudt. In Drenthe is er vooralsnog geen lage waterdruk.

Waterbedrijven draaien op volle toeren

Het is al een aantal weken warm en droog, waardoor mensen meer water gebruiken. "De grootste slurpers zijn het sproeien van de tuin en het vullen van opzetbaden", laat WMD, de drinkwaterleverancier voor Drenthe, weten.

Het waterbedrijf draait momenteel "op volle toeren". Op een normale dag levert WMD 80.000 m³ drinkwater per dag. Deze dagen is dat 125.000 m³ per dag. Hierdoor daalt de dagelijkse voorraad drinkwater en omdat de capaciteit  van het leidingsysteem niet onbeperkt is, kan er minder water uit de kraan komen als er veel water tegelijk wordt gebruikt.

Vitens schetst een zelfde beeld. Volgens het waterbedrijf worden er op dagen als deze honderden miljoenen extra liters drinkwater gebruikt. Ook daar gaat de dagelijkse voorraad drinkwater hard naar beneden.

'Blijf wel drinken en handen wassen'

Wel roepen beide waterbedrijven op voldoende water te blijven en de handen te wassen.

WMD benadrukt dat minder water gebruiken altijd beter is - niet alleen tijdens warme en droge dagen als deze.