Zwartemeerder Nick Langenhuizen werkt in De Horst: ‘We moeten snel schakelen’

Deze krant legt zorgmedewerkers uit Zuidoost-Drenthe vijf persoonlijke vragen voor. De geïnterviewden beleven een hectische tijd vanwege de uitbraak van het coronavirus. Deze laatste editie van de serie gaat over Nick Langenhuizen. De 23-jarige Zwartemeerder is verzorgende IG in woonzorgcentrum De Horst in Emmen.

Wat doe je normaal gesproken binnen De Horst?

„Ik werk normaliter als verzorgende op de revalidatieafdeling. Op deze afdeling bieden we herstel- en revalidatiezorg aan ouderen met diverse aandoeningen zoals een CVA (Cerebro Vasculair Accident, hersenbloeding of TIA), gebroken of nieuwe heup, gebroken been of de amputatie van een lichaamsdeel. Cliënten komen tijdelijk bij ons in De Horst. Wij helpen en ondersteunen hen bij hun herstel zodat ze zichzelf thuis weer kunnen redden.”

Wat is er veranderd in je werk?

„Mijn leidinggevende heeft mij benaderd om te gaan werken op de speciaal ingerichte afdeling in De Horst, waar we zorg verlenen aan patiënten met corona. Hier werk ik sinds 2 april. Het aanbod om op de afdeling corona te gaan werken heb ik direct geaccepteerd omdat ik me graag wil inzetten voor patiënten, die dit virus hebben. Op deze afdeling doe ik veel ervaring op omdat ik samenwerk met collega’s van verschillende specialismen. Ik observeer patiënten op de afdeling en voer controles uit. Ook ondersteun ik patiënten met aankleden, wassen, eten en inname van medicatie als patiënten dit zelf niet kunnen. Ook bereid ik patiënten voor op hun terugkeer naar huis.”

Hoe ervaar je deze periode?

„Soms zijn er hectische tijden zoals bijvoorbeeld veel onverwachte opnames binnen een kort tijdsbestek of dat een patiënt in een korte periode snel achteruit gaat. Deze hectische tijden vind ik persoonlijk erg uitdagend en leuk. Je werkt nauw samen met het multidisciplinair team. Het mooiste is dat je aan het einde van de dienst alles hebt opgelost met elkaar.”

Maak je je zorgen over besmetting?

„Eerst denk je wel over een eventuele besmetting na, maar door de uitleg van onze afdeling infectiepreventie heb ik dat niet meer. Ook lopen we goed beschermd volgens protocol in pak bij de zorg van patiënten. Bij de revalidatieafdeling is dat niet het geval, dus dan raak je misschien eerder besmet met het virus. Als ik me wel zorgen begin te maken, kan ik infectiepreventie om hulp vragen. Zij komen bijna dagelijks langs.”

Naast alle narigheid in deze periode: wat voor positiefs komt hieruit?

„Ik vind het erg leuk en uitdagend om op deze speciale afdeling te mogen werken. We hebben een gespecialiseerd team waardoor je veel van elkaar kan leren. En ondanks onze verschillende achtergrond en expertise werken we echt samen als een team. Omdat Covid-19 een nieuwe ziekte is, doe je veel ervaring op. Het is een uitdaging om op de afdeling te werken. We moeten snel schakelen om in te spelen op onvoorziene situaties, die hier voorkomen.”