Bibliotheekcomputers kunnen weer gebruikt worden

De publiekscomputers van de bibliotheken in Emmen, Nieuw-Amsterdam, Klazienaveen en Emmer-Compascuum kunnen in beperkte mate weer gebruikt worden. Een belangrijke stap, omdat er mensen zijn die thuis geen toegang hebben tot internet.

In verband met de 1,5 meter afstandsregel zijn er minder pc’s beschikbaar en is het dragen van handschoenen tijdens het gebruik van de computer verplicht. De handschoenen liggen naast de computers en dienen na gebruik in de daarvoor bestemde afvalbak weggegooid te worden. Daarnaast wordt er aan de klanten gevraagd om de toetsenborden en muizen met aanwezige schoonmaakdoekjes te reinigen. Ook is de tijd voor het gebruik van de computer beperkt.

Hoewel bibliotheekmedewerkers klaar staan om vragen te beantwoorden, kunnen zij nog niet fysiek helpen met het gebruik van de computers, omdat zij dan de 1,5 meter afstand niet kunnen waarborgen. Ina Luis, teammanager bibliotheken, zegt blij te zijn dat er weer meer mogelijk is. ,,Dienstverlening zit bij ons als bibliotheekmedewerkers in het bloed. We worden blij als we onze klanten mogen helpen en de vraag naar onze openbare computers is groot. Het is daarom belangrijk dat mensen die er gebruik van moeten maken, nu weer in de bibliotheek terecht kunnen.”

De maatregelen voor ingeleverde bibliotheekboeken worden ook versoepeld. Waar deze tot nu toe uit voorzorg en op advies van het RIVM 72 uur in quarantaine moesten blijven, is inmiddels via het ministerie van OCW duidelijk geworden dat de termijn beperkt kan blijven tot 36 uur. ,,De kortere quarantainetijd betekent dat de boeken weer sneller uitgeleend kunnen worden, wat natuurlijk fijn is voor onze klanten”, licht Ina Luis toe. ,,Uiteraard blijven we bij de ingeleverde boeken zorg dragen voor de hygiëne door onder meer de kaften schoon te maken.”