Crematoria doneren tijdens coronacrisis

Wat gebeurt er na de crematie met de edelmetalen en het chirurgisch staal van een overledene? Te denken valt aan bijvoorbeeld een duurzame kunstheup, die niet verloren gaat tijdens het crematieproces.

„Dit is een vraag die ons inderdaad regelmatig wordt gesteld”, vertelt Birgit Rusken. Zij is manager en mede-eigenaar van crematorium De Lariks in Hardenberg. „Wij leggen dan uit dat dit materiaal wordt opgehaald door het bedrijf Orthometals en dat het wordt gerecycled. De opbrengsten hiervan gaan naar het goede doelen fonds van de Landelijke Vereniging van Crematoria (LVC), het zogeheten Dr. C.J. Vaillant fonds. Op deze wijze krijgt het materiaal een goede bestemming, want het Dr. C.J. Vaillant fonds ondersteunt maatschappelijke doelen”, licht Rusken toe.

25.000 euro

„Recent heeft het bestuur van het Dr. C.J. Vaillant fonds gemeend om drie donaties van elk 25.000 euro te geven aan hulporganisaties, die als gevolg van de coronacrisis veel geld nodig hebben om hulp te kunnen geven. Er is gedoneerd aan het Leger des Heils, Voedselbanken Nederland en het Nederlandse Rode Kruis.”

Voor deze organisaties is volgens Rusken gekozen omdat deze met een groot project bezig zijn om mensen te helpen die op welke wijze dan ook problemen hebben als gevolg van corona.

Naast De Lariks in Hardenberg doneerde bijvoorbeeld ook crematorium De Meerdijk in Emmen.